Belföld

2012.04.25. 22:01

Április 26. - Mi történt ezen a napon?

Április 26. Ervin és Ervina névnapja, az év 117. napja a Gergely-naptár szerint.

duol.hu

Ervin és Ervina germán eredetű, jelentése: vagy a hadsereg barátja, vagy vadkan erejű jó barát. Kibédy Ervin egykor operaénekesnek indult, de elcsábította a kabaré világa; szívesen énekelt kuplékat, játszott a Hacsek és Sajó jelenetekben, közben pedig híres volt orchideagyűjteményéről és madarairól. Baktay Ervin indiai filozófiával, jógával és asztrológiával foglalkozott a múlt században. Követői ma is működő egyesületet alkottak.

Április 26. a Szellemi Tulajdon Világnapja: a Szellemi Tulajdon Világszervezete(WIPO) 2000 októberében tartott ülésszakán határozta el a szellemi tulajdon világnapjának, illetve a Tazmániai Köztársaság Nemzeti Ünnepe: 1964-ben ezen a napon a tanganyikai Nemzetgyűlés jóváhagyta a kelet-afrikai Tanganyika és a szomszédos Zanzibár sziget egyesüléséről szóló szerződést.

Április 26-án történt: 1478-ban volt a Pazzi-összeesküvők sikertelen hatalomátvételi kísérlete Firenzében: a Santa Maria del Fiore székesegyházban a nagymise alatt megtámadták a Medici testvéreket, Giuliano de’ Medicit meggyilkolták, Lorenzo de’ Medici herceg (il Magnifico) sebesülten elmenekült, és a városi őrség élén leverte a lázadást. Az összeesküvés résztvevőit kivégezték. 1937-ben a német Condor légió lebombázta a spanyolországi Guernica városát. 1962-ben a Holdba csapódott a Ranger-4 űrszonda, ami ezután további jeleket már nem közölt. 1964-ben egyesült Tanganyika és Zanzibár, e két országnévből alkotott új név alatt létrejött Tanzánia. 1986-ban robbanás és tűz volt a csernobili atomerőmű egyik reaktorában (Ukrajna), az eddigi legsúlyosabb következményű nukleáris baleset volt békeidőben. 2007-ben egy 19 éves fiatalember meghalt, negyvenhárman pedig megsebesültek a tallinni zavargásokban, amelyek az észt főváros második világháborús szovjet hősi emlékművének áttelepítése kapcsán robbantak ki.

Április 26-án született: 121-ben Marcus Aurelius római császár, filozófus, 1900-ban Charles Francis Richter amerikai szeizmológius (földrengés-kutató), a Richter-skála megalkotója, 1945-ben Szörényi Levente Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, 1977-ben Zsigmond Tamara magyar színésznő, szinkronszínész, 1979-ben Mezei Kitty magyar szinkronszínész, színész.

Április 26-án hunyt el: 1490-ben Hunyadi Mátyás magyar király halála Bécsben, 1731-ben Daniel Defoe angol író, a Robinson Crusoe szerzője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!