Belföld

2012.04.13. 12:11

ÁNTSZ: gyorsabbá és hatékonyabbá válik a járványok feltérképezése és megelőzése

A járványos megbetegedések és az emberi egészséget veszélyeztető kockázati tényezők feltérképezését, továbbá az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzését segíti az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) új elektronikus információs rendszere.

MTI

Az ÁNTSZ pénteken az MTI megkeresésére azt közölte: az európai uniós támogatással megvalósuló informatikai fejlesztés nyomán az ÁNTSZ központi információs rendszere és a szakmai adatszolgáltatók között a papír alapú jelentéseket fokozatosan kiszorítja "a korszerűbb és költséghatékonyabb" elektronikus adatszolgáltatás.

Az április elején megjelent jogszabály alapján vasárnaptól elektronikus ügyintézésre térnek át a veszélyes anyagokat, keverékeket, valamint a biocid termékeket forgalomba hozó, azokkal dolgozó szervezetek. Az elektronikus ügyintézés a sugáregészségüggyel, kémiai biztonsággal és járványüggyel, továbbá az éves szinten mintegy 14-16 ezer mérgezéses esettel kapcsolatos bejelentéseket érinti - tették hozzá.

Az ÁNTSZ közölte: az új rendszer folyamatosan ellátja információval a szakembereket, megalapozva az azonnali beavatkozásokat éppúgy, mint a hosszú távú intézkedéseket. "Lehetőséget biztosít egy adott közösségben, vagy akár a teljes népességben előforduló megbetegedések monitorozására, és az emberi egészséget veszélyeztető kockázati tényezők feltérképezésére" - hangsúlyozták.

Ezen felül a fejlesztés eredményeképpen a fekvőbeteg-ellátás területén működő felügyeleti rendszer kiegészül az utóbbi időben növekvő járványügyi jelentőséggel bíró kórokozó, az úgynevezett "Clostridium difficile" okozta fertőzések adataival. (Ez a baktérium az antibiotikummal kezelt betegek bélrendszerében jelenhet meg és toxikus anyagot termel.)

Továbbá az egyre inkább terjedő antibiotikum-rezisztencia monitorozására kialakították a kórházi antibiotikum-felhasználás információs rendszerét is. Az új elemekkel kibővült felügyeleti rendszer ezentúl kiterjed a járóbeteg-ellátásra és a hosszú ápolási idejű intézményekre is.

Mindezeknek köszönhetően az ÁNTSZ szerint "a rendszer széleskörűen támogatni tudja majd a megfelelő és célzott stratégiák kialakítását az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében".

Az ÁNTSZ közleményében megjegyezte: az elektronikus rendszerre való zökkenőmentes átállás érdekében az országos, illetve helyi népegészségügyi szakigazgatási szervek kistérségi intézetei minden segítséget megadnak az érintettek számára. A szükséges teendőkről és a határidőkről pedig folyamatosan tájékoztatják az ügyfeleket és a szakmai adatszolgáltatókat is - írta az ÁNTSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!