Belföld

2012.04.13. 11:13

Államosítanák a városi termálfürdőket?

A városi fürdők államosítására készül a kormány a Népszava szerint.

MTI

A kabinethez közeli források szerint tanulmány készül arról, miként tudná az állam megmenteni az önkormányzatok tulajdonában lévő városi fürdőket és balneológiai központokat, amelyek a csőd szélén tántorognak, vagy már fizetésképtelenség miatt bezárásra is kerültek. Az elképzelésről egyelőre annyi szivárgott ki, hogy egy holdingszerűen működő állami ernyő alá mentik a nehéz helyzetbe került, de jelentős értéket képviselő komplexumokat - írja a lap pénteki száma.

Ezek ma önállóan nem csak a fejlesztésre nem képesek, de a folyamatos karbantartásra sem tudnak elégséges eszközt előteremteni. Súlyosbította a helyzetüket az is, hogy az utóbbi időben a lakosság vásárlóerejének mérséklődése miatt visszaesett a forgalmuk, amiben nagy szerepe volt az üdülési csekk megszüntetésének. A belföldi turizmust korábban sikeresen támogató megoldás helyére létrehozott Széchenyi Pihenő Kártya egyelőre nem tudta átvenni elődje szerepét.

A Népszava szerint a mostanra kialakult válságos helyzet előzménye, hogy jelentős vissza nem térítendő állami támogatás igénybevételével az országban számos helyen túlzott fürdőkapacitások jöttek létre, amelyek rentábilis üzemeltetése ideális gazdasági körülmények között is erősen kétséges lenne. Számos fejlesztés mögött politikai indítékokat és presztízsszempontokat is fel lehet fedezni - írja a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!