Belföld

2012.04.26. 08:37

A szülés valódi természete

Sok mai nő fél a szüléstől. Hogy miért, az összetett lélektani, szociológiai problémacsomag. A Savaria Egyetemi Központ "C" épületében látható kiállítás képi oldásokat ad e félelemre.

PLT

"A szülés valódi természete" című fotósorozat örömforrást mutat, simogatást, gyengédséget, egyúttal megrendítő erőt, kötődést, erős, mély, igazi, tiszta érzelmeket - mozdulatokban, érintésekben, szempillantásokban, tekintetekben. Ölelést, családot, és amit mindenki keres: boldogságot.
 
Szokás az újszülötteket édesanyjukkal lefényképezni, de itt borostás, viseltes (talán a szülésnél is asszisztált) apukákat is látunk, karjukban, mellkasukon alvó babájukkal. Ritkán megjelenített tény, de az övüké is a gyermek. Látunk kisebb, nagyobb testvéreket, kíváncsi szemekkel vagy "nagyos" odaadó gyengédséggel, itt-ott az ujjacskájukat kínálva az újszülött ösztönös markoló fogásának.

Megejtő intimitás a szülés után közvetlenül megörökített pillanat: a baba már kibújt, és még összeköti anyjával a köldökzsinór. Megdöbbentő a mellre kerülés első kereső ösztöne a baba arcán (honnan tudja?!), és az is, ami utána van: a megnyugvás, amint lapul az újszülött az anyján hasalva -  végtelen nyugalomban. 

Látjuk a kiállítás fotóin: a vajúdás során miként nyúl a nő férje keze után, hogyan lesz a szenvedésből minden kínt elfelejtő mosoly. És látjuk a ragyogó gyermekarcot, milyen büszke: "ölemben a kistestvérem!"

A képek nem csak a szülés eseményeiről, hanem átélhető érzéseiről, az összetartozásról is szólnak. Amiért megéri. Minden "modern", szorongó, hárító lánynak, nőnek  tanulmányozni, nézegetni kellene ezeket a képeket, hogy bátorodjanak,  legyen kedvük szülni,  feltámadjon bennük az ősi asszonyi szenvedély, hogy életet adni öröm.
 
 
VAN EGY ERŐ, AMI ELJÖN A NŐKHÖZ

A szülés "ügy" lett, nem meglepő, hogy a  tárlat alcímében az szerepel: "a tájékozott szülésért."  A legpontosabb és legmegnyugtatóbb talán e könyvcím: "A szülés művészete - Szülés bölcsen, a természet rendje szerint, a tudomány támogatásával."  Két  nő írta: Sheryl Feldman és Penny Armstrong. Tőlük való az idézet:  "Van egy erő, ami szüléskor eljön a nőkhöz. Nem kérik, egyszerűen csak elárasztja őket. Összegyűlik, mint a felhő a láthatáron, átsuhan az égen, és magával hoz egy gyermeket."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!