Belföld

2012.04.10. 11:31

A DK megvonná a volt államfőknek járó juttatást Schmitt Páltól

A Demokratikus Koalíció (DK) azt szeretné elérni, hogy Schmitt Pál ne kapja meg a volt államfőknek járó juttatásokat.

MTI

Molnár Csaba, a DK alelnöke, független országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón elmondta: a parlament délután szavaz annak a törvényjavaslatuknak a tárgysorozatba vételéről, amely lehetővé tenné, hogy a Ház kétharmados többséggel megvonja a korábbi államfő juttatásait, ha megbízatása "erkölcsi integritásával vagy egyes cselekményeinek jogszerűségével összefüggő körülményre tekintettel szűnt meg".

A politikus hozzátette: ha az Országgyűlés nem veszi tárgysorozatba az indítványt, Schmitt Pált kérik arra, hogy mondjon le az ellátásról.

Felidézte, hogy a volt államfők javadalmazásáról is szóló, január 1-je óta hatályos sarkalatos törvény szerint a korábbi köztársasági elnököket - függetlenül hivatali idejük hosszától - életük végéig államfői (jelenleg havi 1,5 millió forintos) tiszteletdíj, emellett lakás- és gépkocsihasználat, valamint titkárság illeti meg. A DK-s politikus számítása szerint így Schmitt Pálnak évi 25-30 millió forint juttatás járhat.

Elmondta azt is, ha Schmitt Pál nem hajlandó lemondani juttatásairól, arra kérik, legalább a lakáshasználati jogot ne vegye igénybe. Molnár Csaba ezt arra hivatkozva kérte, hogy sajtóhírek szerint a volt államfőnek nagy értékű ingatlanjai vannak Budapesten.

Ezzel kapcsolatban a DK - a Blikkben megjelenteket idézve - levelet írt Schmitt Pálnak, a többi között arról érdeklődve, hogy bérbe adta-e 320 négyzetméteres budaligeti villáját, és ha igen, feltüntette-e az érte kapott bérleti díjat vagyonnyilatkozatában, vagy megtette-e ezt a felesége. A napilap korábban arról írt, hogy a volt államfő, ha kiadta ingatlanát, havi 2-4 ezer euró bérleti díjat is kérhetett érte. A Blikk írása szerint a villában laknak, az viszont nem derül ki Schmitt Pál vagyonnyilatkozatából, hogy a lakók fizetnek-e ezért.

Kérdésre válaszolva Molnár Csaba azt is elmondta: Gyurcsány Ferenc egyelőre nem találta meg szakdolgozatait, de még nem tett le erről. Hangsúlyozta azonban, hogy a dolgozat felkutatása a pécsi egyetem feladata lenne. Furcsának nevezte, hogy a természettudományi kar dékánja szerint az 1984-ben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, a volt miniszterelnöké azonban hiányzik közülük. Szerinte így nem zárható ki, hogy a szakdolgozatot valaki ellopta az egyetemről. "Egy pillanatig sem csodálkoznék, ismerve a magyar jobboldal módszereit, ha egy előre felépített történetről lenne szó, amibe a szakdolgozat eltulajdonítása is beleférhet" - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!