Belföld

2012.04.25. 22:06

A családi pótlékot pénzben, a gyermekvédelmi kedvezményt utalványban adják

Több támogatást, köztük a családi pótlékot továbbra is pénzben, a gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét viszont utalvány formájában kapják meg a családok; a rendszeres szociális segély kifizetési módjáról az önkormányzat dönthet - közölte a szociális államtitkárság.

MTI

A közlemény szerint a kormány március 30-i határozatának megfelelően az érintett tárcák megvizsgálták, hogy szociálpolitikai okokból mely szociális juttatások esetében indokolt és előnyös az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés. Hozzátették: a szociális támogatások pénzbeli ellátás helyett utalvánnyal történő kifizetésének célja "az uzsora jelenségének visszaszorítása és a családok hatékonyabb, célzottabb támogatása".

Ez alapján úgy döntöttek, hogy a rászoruló gyermekeknek és családjuknak biztosított rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét - ez évi két alkalommal gyermekenként 5800 forint - utalványban kapják meg a családok. Mint írták, e kiegészítő típusú ellátás célja elsősorban az, hogy jellemzően az iskolakezdéshez és a gyermekneveléssel összefüggő egyéb kiadásokhoz nyújtson segítséget.

A rendszeres szociális segély esetében az utalványban való folyósítás nem kötelező. Az önkormányzat dönthet arról, hogy ha az összeg meghaladja a 10 ezer forintot, a segély egy részét, 5 ezer forintot Erzsébet-utalvány formájában fizessék ki. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális államtitkársága szerint ilyen módon biztosítható, hogy a jogosult az utalvánnyal nem fedezhető kiadásait is finanszírozni tudja.

A többi támogatás, köztük a gyes, a gyed és a családi pótlék esetében nincs változás, azaz azokat továbbra is pénzbeli formában kapják meg a családok.

Az Erzsébet-utalvány csak az adott család érdekében használható fel és csak itthon költhető el - szögezte le közleményében az államtitkárság.

Korábban az LMP, az MSZP, továbbá tizennyolc civil szervezet is felszólalt a szociális juttatások utalványban történő kifizetése ellen.

Ennek kapcsán április 10-én a szociális államtitkárság azt közölte, tárcaközi szakmai egyeztetések zajlanak "az egyes szociális jellegű ellátások készpénz-helyettesítő eszközzel való folyósításával kapcsolatos feladatokról".

Akkor azt írták, "a vizsgálat alapelve, hogy mind az ellátásban részesülők, mind a támogatást nyújtó állam, mind a hazai kiskereskedelem szempontjából olyan hatékony és igazságos kifizetési rendszer jöjjön létre, amely biztosítja az állami támogatásokkal való visszaélések mértékének csökkenését, valamint, hogy az érintettek jól és életszerűen tudják felhasználni a szociális támogatásként kapott összeget".

Megjegyezték azt is, az egy éve tartott szociális konzultáción a válaszadók 89 százaléka támogatta azt, hogy "aki szociális segélyt kap, az részben pénzben, részben más formában kapja meg az összeget, annak érdekében, hogy az állami támogatás valóban az eredeti célját szolgálja".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!