Belföld

2012.03.30. 11:51

Schmitt a Híradó után nyilatkozik

Vona Gábor és Szili Katalin közvetlen államfőválasztást javasolnak, az LMP a Sándor-palota előtt ülősztrájkot folytat, míg Gyurcsány azt javasolja, a demokratikus pártok közösen jelöljenek köztársasági elnököt. Abban mind egyetértenek, Schmittnek azonnal hatállyal le kell mondania. Az államfő a Híradó után nyilatkozik.

MTI

Schmitt Pál este a közszolgálati televízióban ad választ minden felvetődő kérdésre - közölte Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője a Sándor-palota előtt várakozó újságírókkal pénteken.

A hivatalvezető egyúttal megkérte az elnöki palota előtt ülősztrájkkal demonstrálókat, hogy költözzenek át az épület előtti füves területre. Ennek az érintettek nem tettek eleget, mint Dorosz Dávid LMP-s politikus az MTI-nek elmondta: nem mozdulnak, amíg Schmitt Pál le nem mond, ha kell, az éjszakát is ott töltik.

Egy időben a hivatalvezető tájékoztatójával egy három autóból álló konvoj hajtott ki a Sándor-palotából; az MTI úgy tudja, a köztársasági elnök ezek egyikével elhagyta az épületet.

 

Szili Katalin közvetlen államfőválasztást javasol

Szili Katalin, a Szociális Unió elnökeként azt javasolja, a jövőben közvetlenül a választópolgárok választhassák meg a köztársasági elnököt, ugyanis szerinte hosszú távon csak így biztosítható a tisztség méltóságának visszaállítása.

A volt házelnök, jelenleg független országgyűlési képviselő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a köztársasági elnöki intézmény csak akkor képes kifejezni a nemzet egységét, ha az "elnök pozíciója és személye kikerül a pártpolitika napi csatározásainak színteréről".

Szili Katalin emlékeztet, a Szociális Unió alkotmánytervezetében ezért javasolták, hogy az államfő közvetlen, "nép általi választását". A politikus szerint a nyílt verseny lehetővé tenné a "nép bizalmának elnyeréséért folytatott becsületes küzdelmet, a jelöltekkel szembeni kifogások megismerését".

A Szociális Unió elnöke közleményében nem említi Schmitt Pál köztársasági elnököt, akinek kisdoktori címét csütörtökön vonta vissza a Semmelweis Egyetem szenátusa. Tulassay Tivadar rektor a döntést azzal indokolta, hogy az egykori kisdoktori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak. Az államfő pénteken délig nem reagált az egyetem határozatára.

Gyurcsány: a demokratikus pártok közösen jelöljenek új államfőt!

Gyurcsány Ferenc szerint Schmitt Pálnak köztársasági elnökként órái, legfeljebb napjai vannak hátra, ezért róla "nem érdemes többet beszélni", a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus pártoknak már az új államfő megválasztásán kell gondolkodniuk.

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: mivel a Fidesz-KDNP képtelen volt egyedül alkalmas köztársasági elnököt választani, bár az ehhez szükséges többsége megvan az Országgyűlésben, erkölcsi értelemben elveszítette a jogát arra, hogy ismét az ellenzék egyetértése nélkül válasszon államfőt.

A DK ezért azt szorgalmazza, hogy Schmitt Pál utódját a kormánypártok és a demokratikus ellenzék - a szükséges konzultációk után - közösen jelölje és válassza meg. Ennek érdekében a párt hétfőn petíciót indít Közös elnököt a közös hazának! mottóval. Emellett - tudatta Gyurcsány Ferenc - jövő kedden nagygyűlést tartanak az elnöki hivatalnak otthont adó Sándor-palota előtt, ahol az emberek ugyancsak kinyilváníthatják akaratukat, hogy Orbán Viktor ne egyedül jelöljön államfőt.

Göncz Árpád 1990-es megválasztása óta a parlamenti többség minden esetben az ellenzékkel való egyeztetés nélkül választott államfőt, de amíg minden korábbi elnök képes volt arra, hogy az alkotmányos követelményeknek és a nemzet képviseletének eleget tegyen, az Orbán Viktor által jelölt "Schmitt Pál ebbe belebukott" - jelentette ki a DK elnöke.

Az MTI kérdésére úgy válaszolt: ha lesznek pártközi egyeztetések az új államfő személyéről, a DK ott fog jelölteket szóba hozni, és nyitott lesz mások jelöltjeire is, addig azonban "nem szabad emberek sorsával játszani".

Arra a kérdésre, hogy 2006-os őszödi beszéde után nem kellett volna-e lemondania, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: beszéde "a továbbélő kádári hagyományokkal, és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással való szembenézés kísérlete volt". Schmitt Pál ügye - folytatta - ezzel szemben "antiőszöd": a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása.

Arra is emlékeztetett, hogy beszédének nyilvánosságra jutása után bizalmi szavazást kezdeményezett a parlamentben, és megkapta az országgyűlési többség bizalmát. "Schmitt Pálnak most hozzám hasonlóan a parlamenthez kell fordulnia lemondási nyilatkozatával, és kérnie kell a többség támogatását" - mondta, hozzáfűzve: a jelenlegi alkotmányos szabályok szerint ha az államfő benyújtja lemondását, az Országgyűlés azt elfogadhatja vagy maradásra, szándékának megmásítására kérheti az elnököt.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön, az intézmény szenátusi ülését követően jelentette be, hogy visszavonják Schmitt Pál 1992-ben, a Testnevelési Egyetemen megszerzett kisdoktori címét. Az egyetem vezetője a döntést azzal indokolta, hogy az egykori kisdoktori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Vona: válasszunk közvetlenül köztársasági elnököt!

A Jobbik nem számol azzal a lehetőséggel, hogy a kisdoktori címtől megfosztott Schmitt Pál hivatalában marad, ezért a párt azt javasolja, hogy az államfő lemondása után közvetlenül válasszák meg az új köztársasági elnököt - jelentette ki Vona Gábor pártelnök sajtótájékoztatón Tiszavasváriban pénteken.

Vona Gábor azt mondta: elképesztő helyzet állna elő akkor, ha egy ilyen botrány után hivatalában maradna a köztársasági elnök, ezért az egyetlen elfogadható lépés Schmitt Pál részéről a lemondás lenne.

Az államfői tisztség megroggyant tekintélyét kellő legitimitással kell helyreállítani, de ez nem úgy megy, hogy a Fidesz javasol mást jelöltet, például Martonyi János külügyminisztert - fogalmazott Vona Gábor, aki szerint az egyetlen lehetőség, hogy az új köztársasági elnököt közvetlenül válasszák meg. A Jobbik hétfőn benyújtja ezzel kapcsolatos alaptörvény-módosító javaslatát az Országgyűlésnek - tette hozzá.

Ülősztrájk a Sándor-palota előtt

Pénteken 10 óra körül Dorosz Dávid országgyűlési képviselő több LMP-s és - elmondásuk szerint - nem a párthoz tartozó aktivista társaságában elzárta a Sándor-palota főbejáratát. Kijelentették, hogy ülősztrájkot kezdenek, amely addig tart, amíg Schmitt Pál köztársasági elnök le nem mond hivataláról.

A körülbelül egy tucatnyi tiltakozó öt, egy mozdulattal kibontható sátrat állított fel a Sándor-palota bejárata előtti kövezeten, egy részük azokra ült. Mögöttük többen is állnak, kezükben mindannyian táblákat tartanak. Ezeken többek között a "következmények nélküli ország", valamint a "Ha te maradsz, mi is" feliratok olvashatók. Közvetlenül az épület bejáratánál két aktivista egy három méter hosszú transzparenst feszített ki, amin egymás alatt olvashatóak az "Ország", illetve "Orbán" szavak, mellettük lényegesen nagyobb betűkkel a "szégyene" felirat.

 

 

Dorosz Dávid országgyűlési képviselő újságíróknak azt mondta, hogy Schmitt Pál doppingolt, mások munkájával doppingolta fel a karrierjét, ezért méltatlanná vált a köztársasági elnöki posztra, ezért itt az ideje, hogy lemondjon, illetve Orbán Viktor számára itt az idő, hogy "eltakarítsa Schmitt Pált, akit ő rakott a köztársasági elnök pozícióba".

Leszögezte, addig maradnak, amíg Schmitt Pál nem mond le vagy Orbán Viktor meg nem teszi a megfelelő lépéseket. Arra a felvetésre, hogy a kormányfő nem mondathatja le az államfőt, azt felelte, hogy a köztársasági elnök a Fidesz vezető politikusa volt, a Fidesz választotta államfővé és azt gondolja, nem kell ecsetelnie, hogy Orbán Viktor mekkora befolyást tud gyakorolni a Fidesz politikájára.

A tüntetők között zajlott az őrségváltás

Tizenegy órakor lezajlott a szokásos őrségváltás, habár a ceremónia nem teljes mértékben a megszokott keretek között zajlott: a palotaőröknek, akik a tüntetők mellett váltották egymást, meg kellett kérniük az egyik aktivistát, húzódjon kicsit arrébb, hogy a váltást és az ahhoz tartozó fegyverforgatási gyakorlatokat végre tudják hajtani a szuronyos puskákkal.

Az épületből többször is kijöttek munkások ablakokkal és sötétítő spalettákkal megrakott kiskocsit tolva, ugyanis cserélik a Sándor-palota nyílászáróit. 

Tizenegy óra után néhány perccel a térre újabb rendőri erők érkeztek az egyébként is ott állomásozók mellé. Két rendőrségi mikrobusz és egy személyautó gördült be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!