Belföld

2012.03.29. 16:27

NFM: 26 önkormányzat ingyenesen vehet át ingatlanokat az államtól

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatása szerint ingyen kerül át 26 önkormányzat tulajdonába összesen 43, eddig nem hasznosított állami ingatlan.

MTI

Az NFM csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kormány határozata alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2012. május 30-ig köti meg az összesen 1,1 milliárd forint forgalmi értékű ingatlanok tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződéseket. Ezek az ingatlanok alkalmasak arra, hogy segítsék az ingatlanátvevők mindennapos feladatellátását.

A közlemény szerint a jelenleg nem – vagy nem hatékonyan – hasznosított ingatlanok fenntartási, üzemeltetési, őrzési költségének megtakarításával a központi költségvetés állami vagyonnal kapcsolatos kiadásai csökkennek. Egyúttal a helyi önkormányzatok ingyenesen jutnak olyan vagyonelemekhez, amelyek elősegítik feladataik ellátását.

Az NFM tájékoztatása szerint így többek között tizenegy, a honvédelmi célra hasznosítás szempontjából feleslegessé vált ingatlanhoz jut hozzá Drégelypalánk. Az átadásra kerülő ingatlanok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a község önkormányzata a Drégely várához kapcsolódó idegenforgalom fellendítése érdekében szálláshelyeket és sátorozó helyeket alakítson ki.

A Baranya megyei Bogádmindszent két olyan közterület tulajdonjogát kapja meg, amelyeken sportpálya létrehozását tervezik.

A közlemény alapján az ingatlanok között a helyi önkormányzatok vagyonkezelési feladatainak ellátása szempontjából kedvezőbb feltételeket biztosító vagyonelemeket is átad az állam, így több közutat és csatornát is.

Mindezeken kívül a kormány a Baptista Szeretetszolgálat részére összesen 5,5 millió forint értékben honvédségi ingóságokat (így ruhadarabokat és takarókat) juttat, amelyeket hajléktalan- és szenvedélybeteg-ellátási programjaikban használnak fel.

Az NFM közleménye szerint a kormány 2011-ben három alkalommal döntött állami ingatlanok ingyenes átadásáról. A tulajdon-átruházási szerződésekbe több garanciális feltételt építenek be, így az elidegenítési tilalom megállapítása vagy a hasznosítási cél rögzítése, amelyek a felelős vagyonkezelés elvének érvényesülését biztosítják.

Az ingatlanok tételes jegyzéke a kormányhatározat mellékleteként a Magyar Közlönyben jelenik meg a közeljövőben - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!