Belföld

2012.03.02. 13:17

Mesterházy: a kohéziós pénzek elvonása büntetés

Az európai szocialistáknak és az MSZP-nek is az az álláspontja, hogy nem szerencsés egy felzárkóztatási támogatásra szoruló országot a kohéziós pénzek elvonásával büntetni - mondta Mesterházy Attila, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője pénteken sajtótájékoztatón.

MTI

Az MSZP-elnök hangsúlyozta: arról az európai bizottsági javaslatról, amely 2013. január 1-jével felfüggesztene 495 millió euró Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatást, az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak, az Ecofinnek kell döntenie. Arra hivatkozva, hogy a testületben túlnyomórészt jobboldali politikusok vannak, feltette a kérdést: mit tesz az Orbán-kormány azért, hogy a néppárti tárcavezetők ne szavazzák meg a kohéziós pénzek felfüggesztéséről szóló indítványt?

Az MTI felvetésére, hogy a miniszterelnök reggeli rádióinterjúban azt valószínűsítette, az Ecofin az Európai Bizottságéval megegyező döntést fog hozni, de a folyamat fél éven belül lezárul, és végül - mivel a költségvetési hiány jövőre is 3 százalék alatt lesz - Magyarországtól nem vonnak el európai uniós felzárkóztatási támogatásokat, Mesterházy Attila úgy reagált: ha valóban ilyen "pimfli ügyről" van szó, és végül nem lép életbe a szankció, érthetetlen, hogy a kormányfő miért nem próbálja már most meggyőzni az uniós pénzügyminisztereket.

Kitért arra is, az Ecofin január 24-én hozott állásfoglalásában megerősítette, hogy Magyarország nem tett megfelelő intézkedéseket a túlzott államháztartási hiány fenntartható módon történő kiigazítására, és ezzel megalapozta a szankció lehetőségét. Ezzel kapcsolatban arra kérdezett rá, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részt vett-e az ülésen és a jegyzőkönyv szerint egyhangú döntésben.

A szocialista pártelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarország elleni szankciót több más mellett az a gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomag teszi lehetővé, amelynek elfogadtatását az Orbán-kormány a 2011-es magyar uniós elnökség legnagyobb sikereként kezeli. Rámutatott viszont arra, hogy Fazakas Szabolcs - aki a Horn-kormány minisztere, majd MSZP-s európai parlamenti képviselő volt - az Európai Számvevőszék tagjaként azt javasolta: ne lehessen a támogatások megvonásával sújtani a felzárkóztatási pénzre szoruló államokat.

Mesterházy Attila azt is rögzítette, hogy az MSZP minden olyan kormányzati intézkedést támogatni fog, amely segít elkerülni a támogatások felfüggesztését, de nem okoz további károkat az embereknek.

A Magyarország ellen 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban a pártelnök kiemelte: az Európai Bizottság és az Ecofin is úgy látja, hogy az Orbán-kormány csak egyszeri intézkedésekkel - a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vonásával és az ágazati különadókkal - tudta 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, ez azonban nem fenntartható.

Szólt arról is, hogy Orbán Viktor "rosszul emlékszik, vagy hazudott" az MR1-Kossuth rádiónak péntek reggel nyilatkozva, amikor azt állította, hogy a 2010-es kormányváltáskor 7,2 százalék volt a hiány, hiszen 2010. júliusában még úgy fogalmazott, hogy "Magyarország világbajnok teljesítményt tud felmutatni a fiskális konszolidáció terén". Mint mondta: valójában a miniszterelnök szerette volna elérni, hogy az Európai Bizottság hozzájáruljon egy ekkora deficithez, ez azonban nem történt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!