Belföld

2012.03.01. 06:56

Külföldi rendszámú autókat ellenőriz a NAV

Akciót indít szerdától a külföldi rendszámmal autózók ellenőrzésére az adóhatóság, a trükközők akár 800 ezer forint bírságot is kaphatnak - írja a Magyar Nemzet szerdán.

MTI

Becslések szerint jelenleg 40 ezer magyar polgár közlekedik  külföldi rendszámú gépkocsival belföldön, elsősorban adóoptimalizálási okból. Ezzel, becslések alapján csak a gépjárműadó elmaradása miatt milliárdos bevételtől fosztják meg az önkormányzatokat.

A jogszabályok ellen vétők akár 800 ezer forintos bírsággal is számolhatnak - mondta Derda Zsolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Heves megyei igazgatóságának helyettes vezetője. Hozzátette: a fő szabály szerint akinek magyar lakóhelyet rögzítettek a személyi irataiban, az csak magyar rendszámú autót vezethet.

A törvény értelmében egyébként megfordult a bizonyítási kötelezettség, vagyis amennyiben a NAV vagy a rendőrség ellenőrzi a külföldi rendszámú autót, akkor az autósnak kell tudnia igazolnia a tiltás alóli mentességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!