Belföld

2012.03.23. 14:02

Esztergomban népszavazást tartanak

Esztergomban vasárnap 11, főként a városi közszolgáltatásokat érintő kérdésben tartanak népszavazást, melyet az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP közösen kezdeményezett - tájékoztatott a helyi választási iroda koordinátora pénteken.

MTI

 Borz Tibor elmondta, a népszavazás akkor érvényes, ha azon a szavazásra jogosultak több mint fele, azaz a jelenlegi adatok szerint legalább 11.875 fő részt vesz. A voksolás akkor eredményes, ha a szavazóknak több mint fele az adott kérdésre azonos választ ad. Mivel a 11 kérdésre adott szavazatokat külön-külön összesítik, az érvényességi küszöb átlépése ellenére egyes kérdésekben eredménytelen is lehet a szavazás.

A népszavazás eredménye kötelező a képviselő-testületre. Eredménytelen helyi népszavazás esetén a kérdésben a képviselő-testület dönthet - tette hozzá a helyi választási iroda koordinátora.

A kérdések között szerepel, hogy a képviselő-testület átalakítsa-e a hulladékgyűjtésről szóló rendeletét, írjon-e ki nyílt pályázatot a piac, a temetkezés, a parkolás, az ingatlangazdálkodás, a hirdetésszervezés, a közétkeztetés és az élményfürdő üzemeltetésére.

Külön kérdésben tudakolják a választópolgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy az önkormányzattal kapcsolatos magánvádas perek költségeinek megtérítése közpénzből ne történhessen, illetve hogy töröljék az önkormányzat javára az esztergomi ingatlanokra bejegyzett elővásárlási jogokat.

Az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesületének elnöke, Körmöczi Miklós az MTI-nek korábban elmondta: "a kérdések szinte minden esztergomit (...) érintenek, lefedik azokat a problémákat, melyek az elmúlt több mint egy év óta, a Fidesz-frakció elutasító, a város lakosságát büntető, jogszabályellenes, a közhatalommal, a testületi létszámfölénnyel visszaélő döntéshozatali gyakorlata miatt hiába várnak megoldásra".

Esztergomban legutóbb 2009. június 7-én tartottak népszavazást. Akkor azt kérdezték a választópolgároktól, átadja-e az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen, vagy kedvezményesen esztergomiaknak.

Az európai parlamenti választásokkal egy időben tartott voksoláson 43 százalékos részvételt regisztráltak, ezért érvénytelenné nyilvánították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!