Belföld

2012.03.09. 16:09

A Kúrián a bírák negyedét nyugdíjazzák

A Kúrián a hetvennégy betöltött bírói helyből húsz üresedik meg június végéig a bírák nyugdíjazásának új szabályozása okán, de a főbíró más beosztásban igényt tartana a távozók munkájára.

MTI

Darák Péter, a Kúria elnöke a Pécsi Törvényszék éves összbírói értekezletét követő pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szervezet megüresedő bírói állásaira a pályázatot a tavasz, illetve a nyár folyamán írják ki.

A főbíró véleménye szerint az idősebb szakemberek pótlása nem lesz könnyű feladat, körültekintően kell eljárni. A jelentkezőkkel szemben elvárás a komoly elméleti felkészültség és a hosszabb szakmai gyakorlat, emellett várhatóan nagyszámú pályázatot kell rövid idő alatt elbírálni. Hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Kúrián a munka folyamatos legyen.

Darák Péter megjegyezte, hogy tervei szerint a nyugdíjazott bírákat nem bírói minőségben, de tovább foglalkoztatnák. Ők a jövőben az ítélkezés elvi irányításában nélkülözhetetlen elvi állásfoglalások, vélemények megfogalmazásában vennének részt, így a tudásuk hasznosulhatna a Kúria megújuló szervezetében is.

A főbíró a március közepétől működő Országos Bírói Tanáccsal kapcsolatban arról szólt, hogy e bírák által választott testületnek kontrollszerepe lesz a bírói szervezet igazgatásában. Hatáskörei közé tartozik például, hogy a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökének az Országos Bírói Tanács előtt kell beszámolnia kinevezési gyakorlatáról.

Darák Péter szerint a tanács jelentősége a sarkalatos törvények által meghatározott konkrét feladatokon túl abban is áll, hogy egy, az alsóbb fokú bíróságokon dolgozó bírákból álló testület nyer betekintést az egész bírói szervezet irányításába. Ez garancia a bírói szervezetnek a bírák érdekeit is szolgáló demokratikus felépítésére, működésére.

A főbíró kitért rá, hogy az összbírói értekezleten elmondta: áprilistól az alsóbb fokú bíróságokon dolgozó bíráknak lehetőségük lesz a Kúria munkájának személyes megismerésére, és arra, hogy ott a legfelsőbb szintű bíráknak beszámoljanak a munkájuk során szerzett tapasztalataikról, problémáikról.

Darák Péter arra biztatta a baranyai bírákat, hogy segítsenek publikálni a Kúria hivatalos lapjában, a Bírósági Határozatokban az elvi tartalmat, elvi megállapításokat magukban foglaló bírósági határozatokat. Magyarázata szerint erre azért lenne szükség, hogy a Kúria gyorsabban reagálhasson a joggyakorlat felvetődő kérdéseire. Azaz egy eldöntendő kérdés ne évekkel később, jogorvoslati eljárásban kerüljön elé, hanem ha arra egy első, vagy másodfokú bíróság ítélete megfelelő választ ad, mintegy elvi döntésként közzétehetnék.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!