Belföld

2012.02.01. 16:11

Több csekk jöhet egy hét alatt?

Budapest - Az ügyfélszolgálatokra befutó telefonok szerint sok autós nem is tud arról, hogy 2012-ben már 30 százalékos biztosítási adót is kell fizetnie – adta közre tapasztalatait az egyik hazai alkusz cég szakembere. Pedig aki nem fizet, ráfiztehet, hiszen gépkocsija - akár a rendszeresen befizetett kötelező biztosításunk ellenére – a baleseti adó miatt fedezetlenné válhat.

Osváth Sarolta

A parlament 2011. év végén megszavazta a kgb díjának 30 százalékát kitevő mértékű baleseti adó bevezetését. A behajtás pontos módjáról akkor még nem rendelkeztek.

- Pedig ez korántsem elhanyagolható részlet - mondta el Vass Gábor biztosítási alkusz. - Annyi biztos, hogy kgfb-ügyfeleik után a biztosítóknak kell leróniuk az adót az állam felé, de ennek lebonyolítása a gyakorlatban még tartogathat meglepetéseket.

Mint megtudtuk, a legnagyobb veszély az, hogy az ügyfelek figyelmét elkerüli, hogy ugyanahhoz a kocsihoz hirtelen akár több különböző sárga csekk is érkezik, és nem tudják, hogy mindet be kell fizetniük - magyarázta. - Vannak biztosítók ugyanis, amelyek tájékoztatása szerint nem tudják egy csekken kezelni a biztosítást és a baleseti adót, ezért külön-külön csekket küldenek, negyedévente. Az évközi évfordulósok pedig az időszaktól eltérően kaphatnak egy nem várt számlát a 2012-re eső törtidőszak utáni adóról. Mivel az ügyfelek jelentős része még mindig sárga csekken fizet, nagy a veszélye, hogy lesz aki nem érti, mit tartalmaz a csekk és elmulasztja a befizetést. Nincsenek teljesen biztonságban a netbankot, mobilbankot használók, vagy az automatizált megbízásokat adók sem, mert a fizetési kötelezettség alkalomszerűen jelentkezik. Így azokat is érheti kellemetlen meglepetés, akik mondjuk csoportos beszedési megbízást adnak a banknak. Ha a banknál limitálva van, hogy az eddigi negyedéves díj mértékéig történhet csak lehívás, akkor a baleseti adóval megnövelt terhelést nem fogja engedélyezni, vagy csak a korábbi mértékig. Ez esetben az autó fedezetlenné válhat, amit bizonyára kevesen vesznek észre maguktól a havi bankszámlaegyenlegük részletes böngészésekor – figyelmeztetett Vass Gábor. - Így akár hónapok is eltelhetnek, mire kiderül a hátralék.

Még rosszabb, ha minderre egy baleset során kell rádöbbennünk. A legjobb megoldás tehát, ha nem bízunk senkiben és semmiben, és minél előbb saját magunk ellenőrizzük le, hogy a kötelezőnk be van-e fizetve, és ezúttal külön figyeljünk a baleseti adó kiegyenlítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!