Belföld

2012.02.16. 13:19

Pénteken dönt a Ház a közkegyelemről

Pénteken az Országgyűlés elé kerül az a javaslat, amely közkegyelmet adna azoknak, akik részt vettek tavaly december 23-án az LMP által szervezett demonstráción, és büntetőeljárás indult ellenük - hangzott el a Házbizottság csütörtöki ülésén. A kormány, korábbi nyilatkozatai alapján, azt tartja méltányosnak, hogy akik részt vettek akkor az Országház körüli akciókban, és büntetőeljárás indult ellenük, részesüljenek közkegyelemben.

MTI

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottsági tanácskozást követően az MTI-nek elmondta, hogy a parlament jövő heti napirendjén ismét szerepel a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló javaslat tárgyalása és végszavazása. Erről eredetileg már ezen a héten szavazott volna a Ház, de a Fidesz kérésére levették a napirendről. Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke akkor úgy nyilatkozott a végszavazás elhalasztása kapcsán, hogy a Külügyminisztérium javaslatára a kormány kikéri az Európai Bizottság véleményét arról, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmét szabályozó törvényjavaslat nem ütközik-e versenyjogi szabályokba.

A házbizottsági tanácskozáson a Fidesz képviselője jelezte, hogy még csütörtökön a parlament elé terjesztik a Malév csődjét vizsgáló bizottság felállításáról rendelkező határozati javaslatukat.

Napirendre kérte a Fidesz Balsai István korábbi miniszterelnöki megbízott jelentésének tárgyalását, amely a 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépésről szól.

Az Országgyűlés hétfőn tárgyal és szavaz többek között azokról a határozati javaslatokról, amelyek litván és lengyel civilek, illetve parlamenti képviselőknek a magyarországi átalakulást érő nemzetközi bírálatokkal szembeni állásfoglalásáról szólnak.

Megkezdődik hétfőn a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényjavaslat általános vitája, kedden pedig a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről rendelkező előterjesztésről tárgyalnak a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!