Belföld

2012.02.10. 20:59

Nálunk nem forgalmazták az 1300 ember halálát okozó gyógyszert

Magyarországon soha nem forgalmazták a túlsúlyos cukorbetegek kezelésére használt étvágycsökkentő készítményt, a Mediatort, amely kutatók szerint Franciaországban legalább 1300 ember halálát okozta, mielőtt bevonták a piacról, és amelynek árusítását több országban is bevonta a gyártó.

MTI

A gyógyszergyártó magyarországi képviselete által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: a Servier soha nem törzskönyveztette és soha nem forgalmazta Magyarországon a Mediator nevű készítményét - sem a hatóanyagát -, így az eset semmilyen módon nem érinti a magyar betegeket.

Mint kifejtették: a Mediator nevű gyógyszert 1976-ban hozták forgalomba Franciaországban, terápiás hatékonyságát bizonyították. A mellékhatások tekintetében az AFSSAPS (Francia Egészségügyi Hatóság) felügyelete alatt álló regionális gyógyszerbiztonsági központok és a Servier saját gyógyszerbiztonsági osztálya is folyamatosan figyelemmel kísérte a készítményt. 

 "A médiában a halálesetekkel kapcsolatban megjelent adatok nagyon távol állnak a gyógyszer gyógyszerbiztonsági tesztelésekor megállapítottaktól, ugyanis ezek a számok az extrapolációra alapozott feltételezésekre épülnek" - olvasható a közleményben, amely szerint a gyógyszerrel kezelt betegeknél 2009 elején tizenkét esetben állapítottak meg szívbillentyű-elváltozást, de ezekhez nem köthető egyetlen haláleset sem.

Francia kutatók csütörtökön a Pharmacoepidemiology and Drug Safety című szakfolyóirat legfrissebb számában azt írták: a cukorbetegek kezelésére forgalomba hozott étvágycsökkentő hatású Mediator elnevezésű gyógyszer, amelyet elterjedten használtak a fogyás segítésére is, legalább 1300 ember halálát okozta, mielőtt bevonták a piacról.

Mahmoud Zureik, a kutatás társvezetője, a francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Intézet (Inserm) munkatársa szerint a 33 év során, amíg a szer forgalomban volt, körülbelül 3100 ember került kórházba szedése miatt. Az elemzéshez felhasznált adatok zöme a francia országos egészségbiztosítási rendszerből származik, ezek szerint 2006-ban például 303 ezer páciens szedte a szert az országban. Kivonásáig összesen 145 millió dobozzal adtak el a Mediatorból a francia piacon.

A Franciaországban Mediator márkanéven forgalmazott, benfluorex hatóanyagú szert túlsúlyos cukorbetegeknek írták fel, de étvágycsökkentő szerként is alkalmazták 2009 novemberéig, amikor betiltották, miután felmerült, hogy károsíthatja a szívbillentyűket. A szert az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Olaszországban is betiltották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!