Belföld

2012.02.22. 12:47

Geréb-ügy: házi őrizetben marad a szülész-nőgyógyász

Továbbra is házi őrizetben marad Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász - közölte a Fővárosi Törvényszék honlapján szerdán.

MTI

Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen két év letöltendő fogházra ítélte négy otthonszüléses esete miatt. Az egyik ilyen szülésnél a gyermek holtan jött világra, egy másik csecsemő pedig fél évvel később meghalt. A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség hétfőn újabb ügyekben vádolta meg Geréb Ágnest, mert a tiltás ellenére folytatta szülész-nőgyógyászi tevékenységét.

Geréb Ágnes több mint egy éve házi őrizetben van. Ennek meghosszabbítását az ügyészség a bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta.

Fazakas Pálma, a Születésház Egyesület képviselője az MTI-nek szerdán azt mondta: Geréb Ágnes ügyvédje kérelmet nyújtott be, hogy a fogházbüntetés megkezdését három hónappal halasszák el. Erre mostanáig nem érkezett válasz, így továbbra sem tudni, hogy a szülész-nőgyógyásznak mikor kell bevonulnia a fogházba - közölte.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság Geréb Ágnes házi őrizetének fenntartását azzal indokolta február 15-én hozott végzésében, hogy a szülész-nőgyógyász ügyének tárgyát képező valamennyi cselekménye egyrészt a szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozás eltiltás, másrészt a büntetőeljárás hatálya alá esik.

A bíróság a rendelkezésre álló iratok alapján úgy ítélte meg, hogy a vádlottal szemben szükséges, de egyben elegendő is a házi őrizet alkalmazása annak érdekében, hogy a vádlott hasonló jellegű cselekményt ne kövessen el – olvasható a közleményben.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügye miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték.

A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes leghamarabb a kétharmad idő letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra; ezenfelül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Pelle Andrea, Geréb Ágnes védője az ítélethirdetés után a újságírónak elmondta: Geréb Ágnes kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Az államfői kegyelem érdekben több kormánypárti képviselő is kiállt Geréb Ágnes mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!