Belföld

2012.02.03. 14:36

Balatoni jég-körkép

Balaton - Több Balaton-parti településen partszakaszán rendkívül jó minőségű jégfelület alakult ki az elmúlt napokban. Sok helyen már a vastagsága is eléri a sportoláshoz szükséges mértet.

Győrffy Árpád

Ugyanakkor most is vannak olyan rövidebb-hosszabb partszakaszok, ahol a széljárás vagy az áramlások, víz alatti források nem kedveztek a jég egyenletes kialakulásának. Nemcsak a tó belső részében, néhol még a part közelében is vannak kisebb-nagyobb nyílt vízfelületek, vagy táblásan, töredezett felülettel fagyott meg a jég.
Megyénk néhány településén már kijelölték a korcsolyázó helyeket, máshol kijelölés nélkül biztosítják a szükséges feltételeket. A lényeg, hogy mindenhol ingyenesen várják az érdeklődőket.
Balatonfüred az Esterházy strandon pénteken reggel 12 centiméteres volt a jég, így hivatalosan is megnyitották a korcsolyapályát. Hétköznap 13-18 óráig, hétvégén 9-19 óráig biztosítják a mentőfelügyeletet, illemhelyet és világítást, büfék üzemelnek, lesz korcsolyaélező is. Felkészültek a jég letakarításra is, ha esne a hó.
A strand egyébként folyamatosan nyitva van, tehát megfelelő körülmények között bármikor lehet használni.
Parkolni a strand előtt és a közeli Annabella szálloda parkolójában lehet ingyenesen. 
12 centiméteres vastagságot mértek a móló mellett, a Vitorlás étterem előtti öbölben is, ahol minden nap reggeltől estig forralt bort, zsíros kenyeret is adnak. A jégtakarítására még egy kis traktort is beszereztek.
Tihanyban a Belső-tavon pénteken délben nyitották meg a kijelölt jégpályát. A korcsolyázókra az önkormányzat megbízásából a Vízmentők Magyarországi Szakszolgálata felügyel. A  mérésük szerint a jég 10 centiméter vastag, a felülete rendkívül jó minőségű. Hivatalosan péntektől-vasárnapig naponta 10-17 óra között tartanak nyitva.
Balatonfűzfőn a Föveny strandon is megfelelő vastagságú, tükörsima, átlátszó a jég, kiválóan alkalmas a sportolásra. Az önkormányzat megfelelő mentőeszközöket biztosít, a büfések szombaton és vasárnap 10 órától, hétköznap 14 órától a meleg italok, ételek mellett illemhelyet is működtetnek.
Alsóörsön ezen a héten még nem lesz hivatalosan kijelölt pálya, de a strand vízfelülete felett szabadon lehet korcsolyázni. A jövő vasárnap délután nagyszabású jégkarnevált terveznek sportversenyekkel, jelmezes felvonulással, versennyel.
Örvényesen sem jelölnek ki pályát, de a szabadstrandon, a nádas által határolt területen már biztonságos a jég.
Ugyanez a helyzet Balatonszepezden is, ahol a központi strandot javasolják a korcsolyázóknak.
Révfülöp még gond van a jég vastagságával és a felületével is. A szokásos korcsolyázó helyeken táblásan fagyott meg a vízfelület, így nem alkalmas a sportra. A parttól távolabb a felülete jó lenne, de ott még vékony és mély a víz felette. Mégis várnak mindenkit szombaton délután a faluba, mer ekkor rendezik meg a VI. Révfülöpi Rianás - forralt bor főző és sütemény sütő versenyt a Halász utcában és a Tóparti Galériában. A forralt bor főző versenyre legalább két fős csapatok jelentkezését várják. A sütemény sütő versenyen minimum hat adagnyi, otthon elkészített finomsággal lehet indulni.
Nem alakult még ki megfelelő minőségű jég Szigligeten és Zánkán sem. Ezeken a településeken talán a jövő hét végére lesz megfelelő korcsolyázási lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!