Belföld

2012.02.24. 09:02

A Jobbiknak van terve a BKV megmentésére

Nyolc nagyberuházás felfüggesztését, átütemezését javasolja a fővárosi Jobbik a BKV megmentésére, a párt számításai szerint ezzel több mint 67 milliárd forintot lehetne idén megtakarítani.

MTI

Az ellenzéki párt fővárosi frakciójának pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a BKV fővárosi tulajdonban tartása, fenntartása és működésének biztosítása megkérdőjelezhetetlen. Azt írták, a 12 és fél ezer munkavállaló állásának elvesztése családjaik egzisztenciális összeomlását jelentené, a napi másfél millió ember tömegközlekedésének hiányában pedig napok alatt minden létező munkahely leállna.

A Jobbik javaslata szerint minden szabadon választott feladatot szükséges átütemezni, lehetőség szerint leállítani. Kifejtették, a négyes metró 2012-es munkálatainak felfüggesztéséből 47 milliárd 368 millió 800 ezer forintot; a Budapest Szíve program két projektjéből 614 millió 35 ezer forintot, az idei útfelújítási feladatok átütemezéséből 5 milliárd 132 millió 338 ezer forintot lehetne megtakarítani. Az Állatkerti körút és a Városligeti-tó közötti terület parkrekonstrukciójának átütemezéséből 138 millió 782 ezer forint, a ferencvárosi Nehru park rekonstrukciójának elhalasztásából pedig 224 millió 835 ezer forint forrásra számítanak. A javaslat szerint a gyalogosfelüljárók felújításának átütemezésével 13 milliárd 557 millió 530 ezer forintot, az idei forgalomtechnikai beruházások elhalasztásával pedig 88 millió forintot lehetne nyerni. A közlemény szerint ezek a tételek összesen 67 milliárd 124 millió forintot tesznek ki, amit "a jelenlegi helyzetben a főváros sokkal fontosabb célokra tud fordítani, például a közösségi közlekedés fenntartására, Budapest életben tartására". A Jobbik a négyes metró kapcsán vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezi, ahol a beruházás eddigi 535 milliárd forintos költségeinek átvilágítását javasolják. Álláspontjuk szerint ezek az összegek "irreálisan magasak, így felmerülhet a lopás és a hűtlen kezelés alapos gyanúja". Jelzik, hogy amennyiben ezek bebizonyosodnak, kezdeményezni fogják a felelősségre vonást és az okozott kár megtérítését.

Címkék#Jobbik#BKV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!