Belföld

2012.01.24. 14:50

Martonyi: újra baráti a magyar-francia viszony

"Teljes mértékben lezártnak" tekinthető Magyarország és Franciaország között az új alaptörvény kapcsán nyilatkozatok formájában korábban kialakult konfliktus - mondta kedden az MTI-nek Párizsban Martonyi János külügyminiszter francia kollegájával folytatott megbeszélését követően.

MTI

"Abszolút jó és baráti viszonyban vagyunk Franciaországgal, Alain Juppé külügyminiszterrel különösen. Semmi probléma nincsen" - hangsúlyozta az MTI kérdésére a magyar diplomácia vezetője. Elmondta azt is, hogy a nézeteltérés már korábban megoldódott levelezés útján. Elismerte, hogy "nagy a nyomás a (francia) sajtó részéről", ugyanakkor jelezte: azt tartja elsősorban fontosnak, amit a francia kormány képviselői mondanak.

Alain Juppé a diplomáciai újságíróknak tartott újévi fogadásán arról tájékoztatott: elmondta magyar partnerének, hogy "Magyarországnak meg kell értenie, hogy mit kért tőle a Bizottság. Azt, hogy legyen nyitott és tegye meg a szükséges változtatásokat annak érdekében, hogy elkerülje azt, ami rossz hír lenne mindenki számára. Vagyis az eljárás  elindítását azért, mert nem tartja tiszteletben az Európai Unió értékeit". A megbeszélés alapján számára úgy tűnt, hogy Magyarország készen áll a változtatásokra.

Martonyi azt is elmondta: Magyarország és Franciaország sem tartaná szerencsésnek, hogyha az uniós állam- és kormányfők testülete, az Európai Tanács el kezdene foglalkozni az elmúlt időszak magyar törvényalkotási folyamata nyomán kialakult vitás kérdésekkel.

A három Benelux-ország kezdeményezte, hogy az Általános Ügyek Tanácsa vegye napirendre a Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket. Ezt a soros dán elnökség elhárította, de az egyéb kérdések sorában mégiscsak fel fogják vetni - hívta fel a figyelmet Martonyi. Hozzátette, hogy ezt sem ő, sem Franciaország nem tartja "szerencsésnek", miután az Európai Unióban a politikai viták színtere az Európai Parlament. "Az ideológiai és politikai értékvitákat az Európai Parlamentben kell lefolytatni, ahogy az a Magyarországgal kapcsolatos viták esetében is történt" - fogalmazott.

"Nem jó, hogy a tagállamok közti megosztottságot ilyen típusú politikai kérdésekkel erősítjük, mert a Tanács nem erre van" - jelentette ki a külügyminiszter. Ugyanakkor jelezte, hogy amennyiben a vitára sor kerül, abban Magyarország természetesen részt vesz.

A külügyminiszter "veszélyes dolognak" tartja, ha egy tagállamban az ellenzék a belpolitikai vitáit az európai intézmények, s azon belül is a Tanács elé viszi. Jelezte, hogy nem kizárólag Magyarországról beszél, a kérdés ugyanis már felmerült Romániában és Bulgáriában is. Szerinte el kéne kerülni egy ilyen, politikai vonalak mentén folytatott "általános európai vitát", függetlenül a politikai hovatartozástól. "Fontos, hogy ebben a francia diplomácia is egyetért velünk" - tette hozzá.

Az uniós közösségi joggal való megfelelés témaköre és az esetleges jogsértések kérdése pedig - mint utalt rá - az Európai Bizottsághoz tartozik. Arra is emlékezetett, hogy három ügyben meg is indult az eljárás Magyarország ellen, s azon kívül is vannak még "további kérdések az igazságszolgáltatás kapcsán", amelyről a magyar kormány jelenleg tárgyalásokat folytat és "kész megállapodni egy sor kérdésben".

Szólt arról is, hogy a délutáni Barroso-Orbán találkozón Magyarország nyitottnak fog mutatkozni, és "egy sor ügyben már tud megoldást mondani, illetve el tudja fogadni a Bizottság javaslatait, más kérdésekben pedig további egyeztetésekre van szükség". "Keressük a megoldást, mi meg akarunk állapodni" - hangsúlyozta. A magyar kormány célja, hogy a lehető legtöbb ügyben megtalálja a megegyezést". Mint utalt rá, a tagállamomnak, köztük első helyen Franciaországnak is ez a legfőbb szempont.

Martonyi azt is jelezte francia kollegájának, hogy a magyar kormány támogatja a készülő új kormányközi szerződést, s amennyiben a parlament felhatalmazást ad rá, a magyar miniszterelnök azt alá fogja írni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!