Belföld

2012.01.09. 07:13

Biztonsági cégekbe próbál beépülni az alvilág

Az alvilág megpróbál beépülni a biztonsági cégekbe - nyilatkozta a Népszabadságnak Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

MTI

A lap hétfői számában az elnök úgy fogalmazott: "az alvilág szemet vetett a magánbiztonsági iparra". Számos nagy kárt okozó bűncselekmény történt az elmúlt hónapokban, amelyek végrehajtói, tippadói az elkövetéskor vagy kevéssel azelőtt vagyonvédelmi cégek dolgozói voltak. Felmerül a gyanú - olvasható a Népszabadságban -, hogy egyes elkövetők korábban eleve azért léptek be az adott pénzszállító vállalkozáshoz, vagyonvédelmi céghez, hogy megismerjék annak működését, felderítsék gyengeségeit, ellenőrzési rendszerének hiányosságait, adatokat gyűjtsenek egy későbbi rablótámadáshoz.
   
Magyarországon a kamara adatai szerint mintegy 100 ezer vagyonőr és 1.000-1.200 működési engedéllyel rendelkező magánnyomozó működik, de számuk folyamatosan nő, miközben az álláshelyek száma - a válság miatt - csökken. A munkaügyi hatóságok szerint a feketefoglalkoztatás aránya a magánbiztonsági szakmában a legmagasabb.
   
A Népszabadság beszámolója szerint a  Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara korábban több ígéretet is kapott arra, hogy a közbeszerzéseken senki nem nyerhet olyan árral, amelyből még a törvényes bérminimum és annak közterhei sem jönnek ki, de ez nem valósul meg. A nyertes cégek általában azzal érvelnek, hogy más munkák bevételeiből tudják fedezni a bérterheket.
   
A kötelező kamarai tagság megszüntetésével a tagság kétharmada önkéntes alapon már nem kíván kamarai tag lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!