Belföld

2011.12.08. 15:08

Lemondott Fellegi

Az ellenzéki pártok eltérő következtetéseket vontak le Fellegi Tamás fejlesztési miniszter csütörtökön bejelentett lemondásából.

MTI

Az MSZP Fellegi helyett új vezetőt látna a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyaló delegáció élén, a Jobbik a valutaalap által megfogalmazott szigorú diktátumokra következtet, míg az LMP szerint a gazdasági válság mára kormányválsággá duzzadt, a Demokratikus Koalíció pedig a kormányfői felhatalmazás hiányát tartja a lemondás valódi indokának.

Fellegi Tamás feladatainak sokaságával magyarázta lemondását, és azt mondta, az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani. Emellett azt  is bejelentette, már a jövő héten találkozik az IMF és az Európai Unió magas szintű tárgyaló képviselőivel.

Az MSZP elnöke szerint ugyanakkor Fellegi Tamás nem vezetheti a valutaalappal tárgyaló magyar delegációt azután, hogy lemondott miniszteri tisztségéről. Mesterházy Attila úgy tartja, hogy ezt a feladatot kormánytagnak kell ellátnia, és Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt alkalmasnak tartja rá.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a nemzeti fejlesztési miniszter lemondásával kapcsolatban úgy vélekedett: a háttérben nem Fellegi Tamás feladatainak sokasága áll, hanem feltehetően az, hogy nem kíván tovább azonosulni "a magyar utas, dilettáns, idióta gazdaságpolitikával", amelyet Matolcsy György és Orbán Viktor másfél éve folytat. Mesterházy Attila újólag a nemzetgazdasági miniszter menesztését és önálló pénzügyminisztérium létrehozását szorgalmazta. Ugyanis - folytatta - ha a kormány nem változtat gazdaságpolitikáján és "menetel a görög úton előre", elkerülhetetlenné válik az ország csődje.

A Jobbik szerint az Orbán-kormány egyik legbefolyásosabb miniszterének, Fellegi Tamásnak lemondása azt sejteti, hogy az általa vezetett delegációt az IMF a tárgyalások során kemény feltételek, csak az adófizető magyar családok újabb "megsarcolásával" teljesíthető diktátumok elé állították.

További megszorításokat azonban a magyar emberek már nem képesek elviselni, mindenkinek elege lett az adóemelésekből, a számos új adóból és az élet minden területén megjelenő megszorító politikából - hangsúlyozta Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Kiemelte: a miniszter lemondása ékes bizonyítéka annak, hogy Magyarország gazdasága nem egy gyorsnaszádra, hanem egy jéghegynek ütközött hajóroncsra hasonlít.

Az LMP véleménye szerint a gazdasági válság mára kormányválsággá duzzadt - kommentálta a nemzeti fejlesztési miniszter lemondását Schering Gábor. A képviselő úgy látta, hogy a miniszternek a saját illetve Matolcsy György alkalmatlansága miatt kell távoznia.

Scheiring Gábor arra szólította fel a kormányfőt, hogy miközben új miniszter nevez ki Fellegi Tamás helyére, azonnali hatállyal váltsa le Matolcsy Györgyöt. "Ha Orbán Viktor továbbra is bujkál a felelősség elől és nem hajlandó ezt megtenni, akkor szembe kell néznie azzal, hogy előbb, utóbb az egész kormánynak mennie kell" - jelentette ki.

A képviselő úgy látta, hogy Fellegi Tamás lemondása mögött két személy alkalmatlansága áll, amelyek közül az egyik ő maga, a másik pedig Matolcsy György.

A Demokratikus Koalíció (DK) úgy tudja, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter többek között azért mondott le, mert Orbán Viktor kormányfő nem adott felhatalmazást, hogy a tárgyalásokon gazdaságpolitikai fordulatot jelentsen be.

Molnár Csaba, a DK alelnöke, független képviselő azt mondta: három feltétel kell ahhoz, könnyen induljon a tárgyalás az IMF-fel, egyrészt a kormánynak abba kell hagynia az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikát, helyre kell állítania a piacok bizalmát, és jó személyes kapcsolatot kell ápolnia az uniós vezetőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!