Belföld

2011.12.07. 18:51

Az USA barátként aggódik a magyar demokráciáért

A budapesti amerikai nagykövet cikkét közli csütörtökön megjelenő számában a Heti Válasz. Az írásban, amelynek szövegét a hetilap szerkesztősége szerdán eljuttatta az MTI-hez, Eleni Tsakopoulos Kounalakis hangsúlyozza: az Egyesült Államok számára fontos, hogy az erős, élénk magyar-amerikai kapcsolat továbbra is megmaradjon és fejlődjön.

MTI

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete emlékeztet arra, hogy két éve tölti be posztját, és ebben az időszakban több közös cél - így a líbiai átmenet vagy a Balkán térségének stabilitása - érdekében volt lehetősége szorosan együttműködni a magyar kormánnyal.

Ahogyan az elmúlt 21 év során mindig is volt: Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata ma is erős és élénk - írja.

"Fontos számunkra, hogy kapcsolatunk erős maradjon, és hogy a továbbiakban is fejlődhessen. Ezért dolgoztunk szorgalmasan az elmúlt néhány hónapban azon, hogy megértsük, merre tart a magyar kormány, különös tekintettel azokra a nagy ívű reformokra, amelyeket hatalomra kerülése óta végrehajtott" - fogalmaz Eleni Tsakopoulos Kounalakis.

A diplomata azt írja, hogy a magyarországi reformokkal kapcsolatban mindig fontosnak tartja néhány alapvető tény kiemelését. Először is azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormánya "szabad és tisztességes választásokon nyert hatalmas többséget", és ezt az Egyesült Államok tiszteletben tartja. A második helyen azt említi, hogy Magyarország demokrácia; ezért a magyar nép dolga eldönteni, hogy országa mely irányba haladjon.

Harmadszor, amikor az Egyesült Államok "aggodalmaknak ad hangot a magyar demokrácia irányát illetően, akkor mi azt barátként tesszük" - áll Eleni Tsakopoulos Kounalakis írásában.

Amikor Hillary Clinton külügyminiszter nyáron Budapesten járt, a kormány már csaknem kétszáz új törvény és az új alaptörvény elfogadásán volt túl, alig egy évvel azután, hogy hatalomra került. Magyarország világszerte megjelent a hírekben az itteni reformok gyors tempója és átfogó jellege miatt - írja a diplomata, kitérve arra, hogy az amerikai külügyminiszter a nyilvánosság előtt is kifejezte támogatását a gazdaság újjáépítése és megerősítése iránt.

Clinton arra is biztatta ugyanakkor a kormányt, hogy "legyen éber: őrizze meg demokratikus intézményeit a szükséges fékek és ellensúlyok biztosításával", valamint valódi elkötelezettséget kért "az igazságszolgáltatás függetlensége, a szabad sajtó és a kormányzati átláthatóság mellett" - olvasható a cikkben.

Amióta az Országgyűlés ősszel ismét összeült, folytatódott egy olyan törvényhozási menetrend, amelynek eredményeként szinte valamennyi fontos közintézmény rendszere átalakul majd, köztük a demokrácia négy alappillére közül három: a törvényhozás, az igazságszolgáltatás és a média - olvasható a cikkben.

Mint Eleni Tsakopoulos Kounalakis megjegyzi: Magyarországon évek óta biztatnak reformokra a politikusok, a szakmai szervezetek, a vállalkozások és a civil szervezetek.

Senki nem állítja, hogy nincs szükség reformokra - emeli ki, hozzáfűzve, hogy a napirenden lévő reformokkal azonban a kormány a hatékonyság növelésére helyezi a hangsúlyt.

A diplomata úgy fogalmaz, hogy a budapesti amerikai nagykövetség munkatársai és washingtoni kollégái "alapos munkát végezve próbálták megérteni", milyen hatással lesznek ezek a sarkalatos törvények a demokráciára. Eleni Tsakopoulos Kounalakis hozzáteszi: "továbbra is aggódunk".

A diplomata emlékeztet arra, hogy a következő néhány héten belül befejeződik a sarkalatos törvények szövegezése, és hatályba lép Magyarország új alaptörvénye.

"Mielőtt ez megtörténne, arra biztatom a kormányt, hogy jól fontolja meg intézkedéseit" - írja. Mint hozzáteszi: "számos hiteles hang tesz fel kérdéseket." Ezek között említi például, hogy megfelelő fékek és ellensúlyok vannak-e az új rendszerbe építve ahhoz, hogy megőrizzék a demokratikus intézmények függetlenségét a magyarok eljövendő generációi számára. A fontos kérdések közé sorolja a következőt is: hogyan képes egy kormány a demokrácia intézményeit - mint a bíróságok és a média - a legjobban működtetni és szabályozni.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis hangsúlyozza, hogy ezek nem könnyű kérdések, valamennyi demokráciának meg kell válaszolnia őket. Megjegyzi azt is, hogy ezeket a kérdéseket nem egyetlen alkalommal teszik fel, és nem elég rájuk egyetlen alkalommal választ adni. A diplomata kiemeli: az Egyesült Államok érdekelt Magyarország sikerében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!