Belföld

2011.10.29. 08:14

Népszabadság - Új tiltás a drogok ellen

Az egészségügyi salátatörvényben a kormány azt javasolja, hogy ne konkrét hatóanyagokat, hanem teljes vegyületcsoportokat lehessen tiltólistára helyezni, ezzel megakadályoznák az úgynevezett dizájner drogok legális használatát - írja a Népszabadság szombati számában.

MTI

A bűnüldöző hatóságok jelenleg lemaradásban vannak a drogok előállítóival szemben, mert elég egy jelentéktelen módosítást végrehajtani a tiltott vegyületen, és lényegében hónapokig szabadon lehet forgalmazni azokat. A többnyire nem emberi fogyasztásra szánt termékek - van köztük növényi tápsó, füstölőként kínált  biozöld” - az interneten vagy speciális kávézókban könnyen és legálisan hozzáférhetők - írta a lap, hozzátéve, hogy ezek a szerek jóval veszélyesebbek a hagyományos kábítószereknél, hatásuk kiszámíthatatlan.
   
A lap szerint a kormányzat a tervezett jogszabály-módosítással kilenc vegyületcsoportot (például MDPV, methylone, butilon, 4-FA, 4-MEC, JWH) helyezne fel a pszichoaktív szerek listájára, és egy kormányrendelet engedélyhez kötné, illetve kizárólag kutatási, rendészeti vagy ipari célra engedné az ilyen szerek forgalmazását és tartását. Azaz a terjesztők készletei ezt követően lefoglalhatók és elkobozhatók lesznek, a hatóságok pedig lehetőséget kapnak majd arra is, hogy akár próbavásárlással csapjanak le a terjesztőkre.
   
Szakemberek szerint a dizájner drogokkal kapcsolatos szigorítás azért nagyon fontos lépés, mert évente nagyjából megduplázódik az újonnan megjelenő legális készítmények száma, csak 2005 óta 115 új drog bukkant fel a piacon - írta a Népszabadság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!