Belföld

2011.10.29. 08:23

Gyurcsány: akkor is megalakítottuk volna a pártot, ha csak kilencen maradunk

Nem a frakcióalakítás lehetősége volt a perdöntő, akkor is megalakították volna a Demokratikus Koalíció Pártot, ha csak kilencen maradnak - mondta Gyurcsány Ferenc a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban.

MTI

A politikus szerint 2014 szempontjából nem túl fontos, hogy most vagy hat hónap múlva lesz önálló frakciójuk.
   
Úgy vélte, az Orbán-kormány leváltása érdekében az ellenzék - beleértve a civil mozgalmakat is - széles összefogására lesz szükség, és mint mondta, abban "meglehetősen biztos", hogy 2014-re legalább az MSZP-nek és a DK-nak meg kell tudnia arról állapodni, hogy minden egyéni választókerületben csak egy jelöltet állít a Fidesszel szemben. Leszögezte: biztos abban, hogy a DK bekerül a következő parlamentbe.
   
Arra a felvetésre, hogy a DK tulajdonképpen egy új SZDSZ-t készít elő, illetve igaz-e, hogy Kuncze Gábor velük tart, hangsúlyozta: nyugatos, balközép politikát fognak képviselni, aminek lesznek szabadelvű, baloldali, és bizonyos tekintetben konzervatív elemei.  Mint mondta, szeretné, hogy az új vezetőtestületben egy-két új taggal jelezzék, "a DK nem az MSZP egyik szelete, hanem sokkal több". "De nem tartunk még itt, így nevekről nem tudok mit mondani" - tette hozzá.
   
Gyurcsány Ferenc a lap kérdésére elmondta: Mesterházy Attila kérése volt, hogy a szakítással kapcsolatos kérdést ne vigyék el az MSZP kongresszusáig, azt mindenképpen zárják le előtte. „Hozzáteszem, a mi köreinkben én ahhoz a kisebbséghez tartoztam, amely el akart menni a kongresszusra, utoljára még egyszer szembenézni a küldöttekkel” - mondta a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!