Belföld

2011.08.09. 15:47

Hónapokig fogva tartották, bántalmazták

Vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Csongrád Megyei Főügyészségnek kilenc gyanúsított ellen különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás és más bűncselekmények miatt; az ügy előzménye: két nőt mintegy két hónapon át fogva tartottak, fenyegettek és bántalmaztak több szegedi és kecskeméti lakásban - közölte a rendőrség kedden.

MTI

Az egyik szegedi sértett még tavaly szeptemberben tett feljelentést - akkor még rablás miatt - a Szegedi Városi Rendőrkapitányságon, de az ügyben végül több ember által elkövetett emberrablást és más bűncselekményeket állapítottak meg a nyomozók.

Az eljárás során kiderült: két szegedi nő 2010 tavaszán Svájcban prostituáltként dolgozott, ahogy az NNI megfogalmazta, egy szegedi család "támogatásával". Az egyik nő a család felügyelete alatt már ezt megelőzően is dolgozott prostituáltként, sőt, együtt élt a család egyik tagjával. A férfi a rendőrség adatai szerint már korábban is rendszeresen, néha "eszméletvesztéses állapotot előidézve" bántalmazta a nőt, akinek 2008 karácsonyán egy verés során eltört a jobb keze.

A két nő tavaly tavasszal összeveszett az őket prostituáltként futtató másik családtaggal, akit a svájci hatóságoknál feljelentettek. A nők a kihallgatásuk után hazautaztak Szegedre. A gyanúsítottak 2010 júniusában elrabolták a két nőt, akiket hozzávetőleg két hónapon keresztül több szegedi és kecskeméti lakásban fogva tartottak, rendszeresen fenyegettek és súlyosan bántalmaztak. Azt akarták elérni, hogy a Svájcban előzetes letartóztatásban lévő rokonuk ellen tett feljelentésüket, tanúvallomásaikat vonják vissza. A családtagok minden eszközzel igyekeztek rávenni a sértetteket a vallomások visszavonására, s a nők a bántalmazások és fenyegetések hatására ezt részben meg is tették, de később állításaikat a svájci hatóságok előtt újra megerősítették.

Az NNI közlése szerint a bántalmazások során előfordult, hogy baseballütővel, széklábbal verték meg a nőket, késsel, családtagjaik megölésével, bántalmazásával fenyegették meg őket olyannyira, hogy az ügyben kirendelt pszichológus szakértő szerint az átélt események a sértetteknek "súlyos pszichés traumát okoztak", amely hosszú távon is ki fog hatni életminőségükre, pszichés állapotukra.

A rendőrség az említett családhoz tartozó hat gyanúsítottat 2010. november 25-én fogta el. Ők a nyomozás során végig tagadták a bűncselekmények elkövetését, igyekeztek a történteket úgy beállítani, hogy a két nő önszántából, önmagának dolgozott prostituáltként, és a terheltek részéről nem történt semmi olyan dolog, amely kényszerítéssel a sértettek korábbi vallomásainak visszavonására irányult volna.

Az ügynek a két nő mellett sértettje volt egyikük 9 éves húga is, aki nővére elrablásakor éppen a testvérével volt, és csak annak kifejezett könyörgésére engedték hazamenni.

A család hat tagja ellen különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás, kitartottság, súlyos testi sértés, fiatalkorú sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértése, míg három további, a családdal szoros kapcsolatban álló gyanúsított ellen, szintén különösen súlyos hátrányt okozó emberrablás és személyi szabadság megsértése  miatt javasolnak vádemelést a nyomozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!