Belföld

2011.06.22. 12:03

Félpályás útlezárásra készül a Független Rendőr Szakszervezet

Félpályás útlezárásra készül a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) június 29-én a Liga konföderációval közösen; valamennyi megyében, összesen negyven helyszínen jelentik be akciójukat – közölte Pongó Géza, az FRSZ főtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

MTI

Pongó Géza elmondta: az a céljuk, hogy kikényszerítsék a tárgyalást azokban a témákban, amelyekben nem sikerült megegyezniük a kormányzattal. Orbán Viktor miniszterelnökkel szeretnének leülni - tette hozzá. A még rendezetlen kérdések közül megemlítette a szolgálati nyugdíj azonnali hatályú megszüntetését, amit a demokrácia megcsúfolásának nevezett, a hivatásos dolgozókkal kapcsolatos tervezett jogszabályváltozásokat pedig a demokrácia lebontásának minősítette. 
Az akcióról a főtitkár azt mondta, hogy a munkavállalók tömegesen álltak melléjük, és számos civil is csatlakozott hozzájuk. Az MTI kérdésére hozzátette, hogy a hivatásosok szolgálati időn kívül vennének részt a demonstráción. 
Dávid Tibor főtitkár-helyettes kifejtette: több nyugdíjas kollégájuk is melléjük állt, így igyekeznek biztosítani az akció sikerét akkor is, ha megtörténne az, ami korábban, vagyis, hogy az állományt szolgálatra rendelik az esemény idejére. 
A szakszervezeti vezetők kifejtették: a fővárosban nem lesz útlezárás, de Pest megyében számos, Budapestre bevezető úton igen, így a fővárosban is érzékelhető lesz a megmozdulás. A bejelentések folyamatosan zajlanak, és eddig csak Zala megyében kaptak elutasítást - ez ellen bírósághoz fordulnak. 
Pongó Géza bejelentette azt is, hogy jogi úton is tiltakoznak majd a tervezett intézkedések ellen a strasbourgi bíróságon és az Európai Uniónál. Álláspontjuk szerint ugyanis tulajdonhoz való jogot - és ilyen jog megítélésük szerint a szolgálati nyugdíj is - nem lehet egyoldalúan eltörölni. Követelésként fogalmazta meg a főtitkár politikai jogaik korlátozásának eltörlését, a sztrájkjog biztosítását is.  
Gaskó István, a Liga elnöke arról beszélt, hogy a jogállamiságot kikezdő, visszamenőleges hatályú törvénykezés folyik az országban. Mint mondta, érezhető hogy a társadalom érzékenyen reagál erre, nem nézi el a kormánynak ezt a tevékenységét.     
A kormány nem akar tárgyalni, lezártnak tekinti ezt a témát, de mi nem tekintjük annak – szögezte le az elnök, és emlékeztetett korábbi bejelentésükre, amely szerint június 29-én országos tiltakozó akciót szerveznek, amelynek markáns része az FRSZ által bejelentett félpályás útlezárás. A vasúti és a közúti közlekedésben is leállást terveznek - tette hozzá. 
Gaskó István szerint a tavaly decemberi jogszabályváltozás óta szinte lehetetlen törvény szerint sztrájkolni. Reményét fejezte ki, hogy ha a felek nem tudnak megegyezni az elégséges szolgáltatások kérdésében, és a bíróságnak kell kimondania a végső szót, akkor a javukra döntenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!