Belföld

2011.06.27. 05:32

EU-elnökség - Ma indul a zarándokvonat Lengyelországba

A II. világháború kitörése előtti utolsó czestochowai magyar zarándoklatra emlékezve több mint 600 tagú csoport kel útra ma vonattal Budapestről.

MTI

Az emlékezés a 72 évvel ezelőtti eseményekre és a június végi EU-elnökség átadás-átvétele alkalom arra is, hogy a két keresztény nemzet imádságban is kifejezze összetartozását.
A vonatúton részt vesz Kövér László házelnök, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Bátor Botond magyarországi pálos tartományfőnök is. A vonat a lengyelországi Jasna Górába érkezik 640 zarándokkal, akik az egymást követő magyar és lengyel soros EU-elnökséghez kötődően közösen imádkoznak a két nép 2011-es európai szolgálatáért, illetve a lengyelek és a magyarok jólétéért.
A zarándokok a lengyelországi pálosok ajándékaként Budapestre hozzák az ismert kegykép, a czestochowai Fekete Madonna hiteles másolatát, amit közjogi méltóságok jelenlétében fogadnak csütörtökön a Parlament előtt. Innen körmenet keretében a Szent István-bazilikába viszik a Fekete Madonna hiteles másolatát.
Snell György, a székesegyház plébánosa az MTI-nek elmondta: a fatáblára festett Madonna képének másolatát az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok készítették el Czestochowában, és ennek Magyarországra küldésével a lengyel és a magyar nép barátságát szeretnék kifejezésre juttatni abból az alkalomból, hogy július 1-jén Magyarországtól Lengyelország veszi át az EU soros elnökségét.
A kép Szűz Máriát ábrázolja a kis Jézussal. Az alkotás melléknevét onnan kapta, hogy a történelem folyamán megpróbálták megégetni, amitől megfeketedett.

Címkék#EU#unió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!