Belföld

2011.01.11. 19:36

Észak-Magyarországot bemutató programsorozat kezdődött Brüsszelben

Miskolci alkotók képzőművészeti és fotókiállításának megnyitójával, valamint koncerttel kezdődött meg kedd este a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben a magyar EU-elnökségi időszak első külföldi kulturális eseménye, az Észak-Magyarországot bemutató rendezvénysorozat.

MTI

Megnyitó beszédében Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti (EP) képviselő nagyszerűnek nevezte a kezdeményezést, hogy a magyar régiók sorra mutatkozzanak be Belgium fővárosában, amely az európai uniós intézmények székhelye is.
 "Miskolc olyan rendezvényen keresztül mutatja meg önmagát, amely méltán vált országszerte híressé: a Bartók + ... operafesztivál már több éve üde, meghatározó színfoltja Miskolc kulturális életének. Ez a zene, ez a kultúra várost tud építeni" - mondta az EP-képviselő.
 A Reményi Krisztina vezette brüsszeli intézet és a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál közös szervezésében látható - Bartók grafikus szemmel című - kiállítás a Miskolci Galériában és a Városi Művészeti Múzeumban található, Bartókkal, illetve Bartók-művekkel kapcsolatos képzőművészeti alkotásokat mutat be. A tárlathoz kapcsolódik a 40 fotóból összeállított, Bartók fotográfus szemmel című fényképkiállítás, valamint egy Miskolc várost bemutató kis galéria.
A megnyitót a Soós Gábor vezette Anima Vonósnégyes - Bartók, Mendelssohn-Bartholdy, illetve Weiner Leó műveiből összeállított - koncertje követte.
 A rendezvény résztvevőit köszöntötte Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő, Miskolc alpolgármestere is. Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója a kiállítás anyagát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Bátor Tamás, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezető igazgatója eddigi tevékenységükről és terveikről beszélt.
Az Észak-Magyarországot bemutató, koncertekkel, kiállításokkal, gasztronómiai bemutatókkal színesített programsorozat február 9-ig tart Brüsszelben. Csütörtökön és pénteken tokaj-hegyaljai borbemutató lesz, majd a jövő héten - Kriza Ákos miskolci polgármester jelenlétében - Duna-hidak címmel nyílik kiállítás, valamint fellép az operafesztivál nyári programjaiban gyakran szereplő Theater Brass. A rendezvénysorozat február 9-én a miskolci Leggiero énekegyüttes koncertjével zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!