Belföld

2010.09.26. 08:38

Hétfőtől szabad a pálinkafőzés

Hatályba lépnek hétfőn a párlatok magánfőzésére, valamint a bérfőzésére vonatkozó új jövedéki adó szabályok. A fogyasztással azonban vigyázzuk, 60 éves kor felett már két pálinka is veszélyes.

MTI

Az új rendelkezések szerint magánfőzésben a 18. életévét betöltött személy saját, vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. E mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, meg kell fizetni a jövedéki adót, és az előállítást a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelenteni.

Már két pálinka is veszélyes 60 felett

Már két kisadag szeszesital számottevően növeli a 60 év felettiek "esendőségét": kétszer gyakrabban gyalogolnak neki akadálynak, mint józanul.

A megállapítás kutatóknak köszönhető, a nijmegeni Saint Maartens kórház orvosainak. Csupán kis számú alanyon vizsgálták az alkohol mozgásirányítást befolyásoló hatását, az eredmények mégis egyértelműek.

13 egészséges férfival és nővel megitattak kétszer 25 cl vodkát narancslével, majd pedig gyalogoltatták őket futópadon, amelyre akadályt tettek, hogy az a lábuk elé kerüljön. Az alanyok 60 év felettiek voltak, átlagéletkoruk 62 esztendő. A megitatott szeszmennyiség az autóvezetéshez Hollandiában megengedett szint alatt volt, hatása 6 órán át hosszabbította az alany mozgásának reakcióidejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!