Belföld

2010.09.25. 11:45

Egyetlen szavazattal is lehet valaki képviselő vagy polgármester

Budapest - Az önkormányzati választás - szemben az országgyűlésivel - egyfordulós, és érvényességi küszöb sincs. Ez azt jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.

MTI

Mivel az eredmények megállapítását nem befolyásolja a szavazáson megjelentek száma, ilyen szempontból nincs is értelme érvényességről beszélni a helyhatósági választásokon.

Eredménytelen is csak akkor lesz egy önkormányzati választás, ha például a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületekben vagy a polgármester-választáson ugyanannyi érvényes szavazatot kap két, vagy annál több jelölt. Ekkor új választást ír ki a helyi választási bizottság.

Az országgyűlési választások, szemben a mostani önkormányzatival, kétfordulósak. Az érvényességi küszöb az országgyűlési választáson az első fordulóban az 50 százalék, míg a másodikban 25 százalék. Ha a második fordulóban sem haladja meg a 25 százalékot a részvétel, akkor új választást kell kiírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!