Belföld

2009.12.26. 13:33

Áradnak a folyók - Települést nem veszélyeztet a Sajó áradása

Putnok - Települést nem veszélyeztet a Sajó áradása, lokálisan elhelyezkedő építmények azonban lehetnek az ártérben - mondta Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára szombaton Putnokon sajtótájékoztatón.

MTI

A szakállamtitkár hangoztatta: a védekezést nagyban segítik a pontos előrejelzések: az Ékövizig 340 centiméteres tetőzést jósolt, és 338 centiméter volt a vízállás szombaton reggel 8 órakor Sajópüspökinél.

Elmondta, a folyó intenzíven árad, ezt mutatja az is, hogy pénteken az első-, illetve a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelése között mindössze hat óra telt el.

A Sajón most levonuló árvizet a 35 évvel ezelőtti áradáshoz hasonlította, akkor Sajópüspökinél 400 centiméteres volt a legmagasabb vízállás. A folyón levonuló árhullám oka az elmúlt napokban leesett nagy mennyiségű csapadék, illetve a gyors hóolvadás a Sajó vízgyűjtő rendszerében, a szlovákiai területen - tette hozzá.

Rámutatott: az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberi, a Védelmi Iroda, a rendőrség és a közútkezelő jó együttműködésének köszönhető a pontos és összehangolt munka.

Az államtitkár kitért az Ipoly áradására is. Hangsúlyozta:  nyolc ház van veszélyben, emiatt 27 embert kellett kimenekíteni. "Ez az a rész, amit folyamatosan meglátogat a víz" - fogalmazott.

A sajtótájékoztatót a Putnok és Borsodbóta közötti útszakaszon tartották, amelyet az áradó folyó már elöntött. Az utat egyébként már szombat reggel lezárták, az arra közlekedők Ózd, illetve Királd, valamint Sajóvelezd felé kerülhetnek.

Rácz Miklós, az Ékövizig igazgatója az MTI-nek a helyszínen azt mondta: a Bodrogon is érkezik egy kisebb árhullám, a hétvégén elrendelhetik az elsőfokú készültséget, és várhatóan ezen riasztási szint fölött tetőzik a folyó. A Tiszán nagyobb árhullám nem indult el, a Hernádon pedig szintén elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinthez közeli vízállásokra számítanak.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) illetékességi területén az intenzív áradás miatt összesen mintegy 215 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú a Sajón 68 kilométeren, míg másodfokú a riasztás további 147 kilométernyi szakaszon.

Több tiszai komp nem közlekedik

A kedvezőtlen időjárás, illetve javítás miatt több komp nem közlekedik a Tiszán - adta hírül az Útinform honlapja.

A Tisza felső szakaszán Tiszaadony és Aranyosapáti között, az alsó szakaszon pedig Nagyrév és Tiszakécske között javítás miatt szünetel a kompforgalom.

Tiszamogyorós és Lónya között, valamint Tiszadob és Tiszalúc között a kedvezőtlen vízszint miatt elbontották a pontonhidat. Nem használható Csongrád és Csépa között sem a pontonhíd, de ott napkeltétől napnyugtáig komppal át lehet kelni a folyón.

Tiszadob és Tiszalúc, illetve Tiszaroff és Tiszasüly között bizonytalan ideig szünetel a kompközlekedés.

Belvízvédelmi készültség a Kis-Balaton térségében

Kilenc szivattyú-telep dolgozik folyamatosan a Kis-Balaton térségében; a vízzel elöntött területekről naponta 100 ezer köbméter vizet emelnek át a Kis-Balatonba - tájékoztatta Laki István, a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője szombaton az MTI-t.

A hirtelen hóolvadás és a napokban leesett nagy mennyiségű csapadék miatt erdők, szántóföldek, legelők kerültek víz alá. A belvíz a lakóházakat nem veszélyeztette, de a települések határában a víz magassága helyenként elérte az egy métert is.

Másodfokú készültséget rendeltek el Keszthely, Hévíz térségében, három szakaszon pedig - a vasútvonal mellett, a Zala jobb partján, valamint Zalavár, Zalaapáti és Esztergályhorváti határában - elsőfokú a készültség.

Laki István elmondta; a mélyebben fekvő területeken nincs természetes lefolyás, ezért folyamatosan szivattyúzni kell vizet. Az üzemmérnökség területén 15-16 ember folyamatosan dolgozik, éjszaka ügyelet is tartanak. Viszonylag nagy a szivattyútelepek kapacitása, de az utánfolyás - az olvadásból visszamaradt vízmennyiség, és az elmúlt napokban esett nagy mennyiségű csapadék - miatt csak lassan folyik le a víz. Ha nem lesz további nagy esőzés, két-három nap alatt ki tudják szivattyúzni a vizet az elöntött területekről.

A belvíz az elmúlt napokban a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat is érintette. A legveszélyesebb szakasz Sávoly, Vörs, Főnyed térségében volt, ahol a víz alámosta a vasúti töltés mindkét oldalát, de azóta sikerült a vízmennyiséget csökkenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!