Belföld

2009.08.05. 16:19

A kislétai gyilkosság legújabb részletei: a gyilkos fegyvert már használták korábban, a rendőrség járt a vérengzés előtt nem sokkal a településen

Budapest - A Kislétán használt fegyvert az elkövetők már korábban is használták - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány, miután szerdán megbeszélést folytatott roma vezetőkkel és tájékoztatta őket a romák elleni bűncselekmény-sorozatról. Kiderült: nem sokkal a kislétai bűncselekmény előtt egy négytagú járőr volt a településen.

nincs nev

 A főkapitány elmondta: az elsődleges fegyverszakértői vélemény szerint a a Kislétán használt egyik lövedék olyan puskából származik, amelyet másik két helyszínen is használtak. A főkapitány azonban nem kívánta megnevezni, melyek voltak ezek a helyszínek.
    A tavaly július óta tartó romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan életüket vesztették. Legutóbb hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették.
    
Bencze József közölte: a nyomozás során 1.300 olyan ügyet is megvizsgálnak, amelyben korábban romák követtek el bűncselekményt, a rendőrség ezekben az ügyekben a "bosszúvonalat" ellenőrzi. A nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint ugyanis az 1.300 ügyben indokolt megvizsgálni, hogy a sértettekben van-e olyan bosszúvágy, amely ilyen bűncselekmény-sorozatot elindíthatna. 

A főkapitány a megbeszélés után újságíróknak elmondta: Kislétán a bűncselekmény előtti napon, vasárnap 22 óra 30 percig volt szolgálatban a körzeti megbízott. Éjfél előtt pedig egy négytagú járőr ment a településre, fél órát töltött ott, és a falu 13 utcájából többet végigjárt. 
   
Nem volt rendőri ellenőrzés nélkül ez a település sem - szögezte le a főkapitány, aki szerint elképzelhető, hogy a bűncselekmény röviddel éjfél után történt. 
Bencze József emlékeztetett rá: a rendőrség februárban "közbiztonsági hálót" hozott létre, megjelölték a lehetséges veszélyeztetett településeket. Kérdésre válaszolva elmondta: ebben a listában nem volt benne Kisléta, Tiszalök azonban - ahol egy embert szintén megöltek - igen. 
Bencze József bejelentette, hogy az említett hálót kiegészítik, és minden olyan településen, ahol meghatározott arányban romák élnek, a település erre vállalkozó és alkalmas cigány lakosaival közösen éjszakai járőrözéseket szerveznek. Erről már egyezettek a polgárőrséggel is.
    
A főkapitány hangsúlyozta: a rendőrség nem tartja nyilván, hogy ki roma és ki nem roma, de ez - mint fogalmazott - kiderül a büntetőügy anyagából. Emellett számos más "vonalat" is vizsgálnak.
    Bencze József elmondta: az üggyel eddig egy százfős nyomozócsoport foglalkozott, de ezt kiegészítették egy húszfős, "profi életvédelmis" nyomozóból álló csoporttal.
    Közölte azt is, hogy a rendőrség profi életvédelmis nyomozóiból segítő csapatot hozott össze; ezek a nyomozók a fővárosban vagy az ország más részein a szakmai pályafutásuk alatt felhalmoztak olyan tapasztalatot - van, aki ezernél több emberölésben nyomozott - amely ebben az ügyben jól hasznosítható. A főkapitány szerdán találkozott ezzel a szakembergárdával.
    Elmondta: elemzik a kilenc bűncselekmény helyszínének és időpontjának közelében keletkezett több mint 4 millió adatot, valamint az elkövetési helyszínek közelében lévő autópályák felvételeit. Emellett 160 ezer olyan rendőri ellenőrzés adatait is elemzik, amelyek a bűncselekmények előtti és utáni héten keletkeztek.    
    Az ügyek leírását megküldték az Europolnak és az Interpolnak, hogy ha tudnak hasonló ügyekről, tájékoztassák a magyar rendőrséget.
    Az FBI-os nyomozókkal folyamatos a kapcsolat, a kislétai ügy adatait is kijuttatják nekik. Mint mondta, az ügynököknek "sem nyomozástaktikai, sem nyomozásmetodikai" kifogásuk nem volt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkájával kapcsolatban. Elsősorban szakmai konzultációt folytattak a magyar rendőrökkel, a profilalkotás vonatkozásában.
    Az NNI szerdán közölte: három napot töltött Budapesten az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájának (FBI) két munkatársa, hogy segítse a magyar rendőrök munkáját a romák elleni támadások ügyében.
    A magyar rendőrség a szomszédos országok nyomozóhatóságait is megkereste az ügyben.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!