Belföld

2009.07.27. 17:11

Új vírus - Hatvanötre nőtt a fertőzöttek száma

Budapest - Újabb hat esetben igazolták a laboratóriumi vizsgálatok a beküldött mintákban a A/H1N1 új influenzavírus jelenlétét, a betegség magyarországi megjelenése óta összesen hatvanöten fertőződtek meg - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn.

nincs nev

A tájékoztatás szerint a betegek állapota kielégítő, egy embert ápolnak csak kórházban. Hozzátették: az esetek többségében még mindig külföldről hurcolják be a fertőzést.
    Az ÁNTSZ közleménye szerint a betegek között két gyermek is van, egy 11 és egy 13 éves. Van közöttük egy 16 éves is, míg a legidősebb beteg 49 éves.
    A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatásában ismételten emlékeztet arra, hogy a megbetegedés általában jellegzetes influenzaszerű tünetekkel jár, és szövődmény nélkül, magától gyógyul.
    A betegség leggyakrabban észlelt tünetei a láz, a köhögés, a torokfájás, az orrdugulás és orrfolyás, továbbá az izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás, de esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás.
    Amennyiben a fenti tünetek jelentkeznek, a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon és vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal.
    A megfertőződés esélye csökkenthető, ha mindenki betartja a szokásos higiénés szabályokat, azaz zsebkendőbe tüsszent és köhög, az elhasznált papír zsebkendőt pedig a szemetesbe dobja, továbbá ajánlott sűrűbben kezet mosni meleg vízzel és szappannal.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!