Belföld

2009.07.29. 09:00

Az elhízottakat veszélyezteti leginkább az új influenza

Budapest - A súlyosan elhízott embereket különösen veszélyezteti az új influenzavírus, az A/H1N1 - közölte az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) július végén elkészült kockázatelemzésében, amely hamarosan olvasható lesz a pandemia.hu honlapon is.

nincs nev

Az ECDC összefoglalója szerint a tapasztalatok alapján nincs jele annak, hogy az új vírus a szezonális influenzákhoz képest más módon terjedne, esetleg szennyezett étellel vagy itallal is fertőzne. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, így az átlagemberek általános higiénés intézkedésekkel védekezhetnek a viszonylag enyhe lefolyású fertőzés ellen.
    Mint írják, az A/H1N1 a szezonális influenzához hasonló tüneteket vált ki, ugyanakkor jóval könnyebben terjed "szezonális társainál".
    "Az eddigi tapasztalatok nyomán a pandémia a 2009-2010-es szezonban a populáció 30 százalékát fertőzheti meg" - véli a járványügyi és betegségmegelőzési központ.
    A rizikóelemzés szerint a járvány elsősorban a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érintheti, a 60 év felettiek körében az új influenza a szezonális influenzához képest kevésbé jelenhet meg.


A halálozási mutatókat tekintve legveszélyeztetettebb csoportokhoz tartoznak a két évnél fiatalabb kisgyermekek, a terhes kismamák és a rossz egészségi állapotban lévő felnőttek, különösen az elhízottak - emelték ki. Kórházi kezelésre a fertőzöttek egy-két százaléka szorul az eddigi adatok szerint, ugyanakkor az ECDC arra figyelmeztet, hogy ez az arány növekedhet az influenzaszezon idején, amikor a vírus terjedéséhez kedvezőbb éghajlati körülmények alakulnak ki.
    Emiatt a szervezet felhívja a figyelmet, hogy megfelelő előkészület hiányában komoly nyomás nehezedhet az egészségügyi szolgáltatásra. Az ECDC azt még nem tudja megmondani, hogy az őszi influenzaszezon idején mi történik majd az A/H1N1 vírussal, várható-e mutáció, illetve átveszi-e a szezonális influenza helyét. Ugyanakkor - az ECDC közlése szerint - ősszel ismételten előretörhet a járvány, sőt a vírus egy sokkal veszélyesebb formája is megjelenhet, hasonlóan az 1918-19-es spanyolnátha világjárványhoz.
    Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az A/H1N1 vírus általánosan jól reagál az ECDC által is ajánlott, két antivirális szerre.
    Az ECDC az amerikai és európai tapasztalatokat elemezve adta ki ideiglenes rizikó-előrejelzését az új influenzával kapcsolatban. A dokumentum alapján elkészülő akcióterv megjelenése augusztus 5-ére várható.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!