Belföld

2009.07.29. 10:42

Augusztustól büntethető a személyes adatokkal való jogtalan kereskedelem

Budapest - Bűncselekménynek minősül augusztus 10-étől a jogtalan haszonszerzési célból való adatkezelés, amelynek büntethetőségét Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezte.

nincs nev

A büntető törvénykönyv módosításával lehetővé válik a felelősségre vonás azokban az esetekben, amikor internetes postafiókon keresztül kéretlen üzenetekben, spamekben kínálnak megvételre jogtalanul összeállított email címeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat a küldők - írta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében Jóri András.
    
Bűncselekménynek minősül az illegálisan összeállított, direkt marketing célú adatbázisok, listák készletezése, fejlesztése, kereskedelme, illetve küldése is - sorolta az adatvédelmi biztos.
    
Az ombudsman közleményében emlékeztet, hogy a hatályos törvények szerint direkt marketing célú elektronikus üzenet csak a címzett előzetes hozzájárulásával küldhető. Hozzátette, hogy a megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák, amelyek többnyire jogszerűtlen forrásból származnak.
    
A törvénymódosítással megerősödik a személyes adatok védelme - hangsúlyozta az ombudsman.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!