Belföld

2009.06.27. 08:10

Lassan apad a Duna, a fővárosnál vasárnap tetőzhet

DH - A Duna felső szakasza és a nagyobb ausztriai mellékfolyók lassan apadnak, a folyó tetőzése Budapestnél vasárnap estére várható - tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs szombat reggel az MTI-t.

duol.hu

A magyarországi folyókon jelenleg 420 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség, a védekezésben 532-en vesznek részt. Harmadfokú a készültség a Dunán Ásványráró, Nagybajcs térségében, a Lajtán a hegyeshalmi, mosonmagyaróvári szakaszon, a Rábán Körmendnél, és a Mura teljes szakaszán - közölték.
Másodfokú a készültség a Dunán Almásfüzitő, valamint Dunakiliti, Dunaremete térségében, a Rábán rábapatonai, gyirmóti térségében. Elsőfokú készültség van a Dunán az esztergomi, cikolai, kisbodaki, rajkai szakaszokon, valamint Apostagtól Surányig.
A Rábán Szentgotthárd térségében péntektől nincs árvízvédelmi fokozat, Körmend térségében viszont harmadfokú a készültség. A folyón az árhullám péntek délelőtt tetőzött, az eddig mért legnagyobb vízszintet 13 centiméterrel meghaladva, 519 centiméteres vízállással. A folyó ezen szakaszán gyors apadás várható. Sárvár alatt az árhullám várhatóan első-másodfokú készültségben vonul le.
A Lajtán - annak érdekében, hogy a folyón kialakuló árhullámot csökkenteni lehessen - sor kerülhet a szükségtározó igénybevételére, de erről később döntenek.
A Mura teljes szakaszán harmadfokú árvízvédelmi fokozat van érvényben - közölték.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!