Belföld

2008.04.21. 11:39

Vissza a feladónak: elszállítják a bajor szemetet

<b>Budapest</b> - 265 tonna illegálisan Magyarországra került, bajor eredetű hulladék visszaszállításáról írtak alá megállapodást a magyar és a bajor hatóság vezetői.

nincs nev

A Környezetvédelmi Minisztérium (KvVM) közleménye szerint a bajor eredetűnek elismert szemét hozzávetőlegesen felét képező illegálisan behozott hulladékot a kunbajai telephelyről szállítja vissza a bajor fél, aminek a teljes költségét a bajor fél fedezi. A hulladékot három hónap múlva viszik majd vissza, a magyar hatóság pedig a szállítást egyszerűsített eljárással, soron kívül engedélyezi majd. 

A Kiskunmajsai Polgármesteri Hivatal feljelentése alapján 2006. december 7-én indult nyomozás adatai szerint 2006 júliusától 2006 végéig több mint 4.000 tonna német eredetű hulladék érkezett illegálisan Magyarország területére – emlékeztet a Stop.hu. A lefoglalt számlák, szállítólevelek és egyéb okmányok alapján négy németországi társaságtól, illetve magánszemélytől hozták Magyarországra a szállítóleveleken többségében műanyagáruként megnevezett bálázott hulladékot. 

A Németország Baden-Württemberg és Bajorország tartományaiból származó szemét visszaszállítását 2007 júniusában kezdték meg. 

A szaktárca közlése szerint a most aláírt megállapodásba Fodor Gábor miniszter kezdeményezésére az is belekerült, hogy a bajor és magyar fél mindent elkövet annak érdekében, hogy a továbbiakban megelőzzék, illetve elkerüljék a hasonló illegális hulladék behozatalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!