Belföld

2009.09.24. 09:43

2 milliárdos bírságot rótt ki bankokra és kártyatársaságokra a GVH

Budapest - Összesen több mint 1,9 milliárd forintos bírságot szabott ki a magyarországi bankkártya-piac két szereplőjére, a Visára és a Mastercardra, illetve számos hazai pénzintézetre kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön.

nincs nev

A GVH döntését azzal magyarázta, hogy a pénzintézetek egységesen és közösen rögzítették a Visa és a Mastercard kártyatársaságok jutalékát, amivel torzult a kártyatársaságok és a bankok közötti verseny is. A versenyhatóság az említett két nemzetközi kártyatársaságra vetette ki a legnagyobb büntetést, mivel megítélésük szerint e társaságok biztosítottak keretet a Merkantil Bank kivételével szinte minden magyar bankot érintő versenykorlátozó megállapodásnak.

A pénzintézetek összesen 968 millió forintos bírságot kaptak, a versenyhatóság az OTP Bankot 281 millió, a Budapest Bankot 188 millió, az MKB Bankot 84 millió, a K and H Bankot 127 millió, a CIB Bankot 91 millió, az Erste Bankot 107 millió, az ING magyarországi fióktelepét 90 millió forint megfizetésére kötelezte. A két magyarországi kártyatársaság, a Visa és a Mastercard egyenként 477 millió forintos büntetést kapott.

A kártyás fizetési rendszerek piacára később belépő, a kártyatársaságok és bankok közötti versenykorlátozó megállapodáshoz utólag csatlakozó bankok esetében csak jogsértést állapított meg a hatóság.

A Visa és a Mastercard bűnösségét a versenyhatóság elsősorban abban látja bizonyítottnak, hogy a két vállalkozás szabályzata lehetőséget adott arra, hogy a magyar bankok közösen, mindkét kártyatársaságra azonos díjakat állapíthassanak meg, valamint a bankok elismerték, hogy kezdetben e két társaság kifejezetten segítette őket egyezségre jutni.

A versenyjogi büntetésben részesített bankok még 1996-ban állapították meg az egységes bankközi jutalék mértékét, ami nem biztosított esélyt arra, hogy a Visa és a Mastercard közötti verseny éreztesse hatását. A pénzintézetek ugyanis közvetetten befolyásolták a kereskedői díj - vagyis a kereskedő által a kártyás fizetést elfogadó banknak fizetett jutalék - szintjét, ami eredetileg a bankok közötti verseny egyik legfontosabb tényezőjének kellett volna lennie.

A GVH szerint a verseny feltételei adottak lettek volna, hiszen részben más bankok voltak tagjai a Visa és a Mastercard rendszerének, e két társaság ráadásul eltérő díjakat határozott meg a nemzetközi bankkártyás tranzakciókra. A kártyatársaságok 1996 előtt eltérő díjakat alkalmaztak, míg a megállapodás 2008-as felmondását követően szintén eltérő jutalékok érvényesültek.

A versenyhatóság a 2004-2007 közötti időszakban befolyt bankközi jutalékot vette a bírság alapjául, míg jelentős enyhítő körülményként értékelte, hogy az eljárás alá vontak maguk is felismerték, hogy a bankközi jutalék mértékén változtatni kell, és az eljárás során együttműködő magatartást tanúsítottak. További enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az eljárás egyes elemeiről a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a GVH is tudomást szerzett, illetve az Európai Bizottság még nem sújtott bírsággal részben hasonló megoldásokat.

A kartellezés miatt büntetett társaságoknak a GVH határozatának kézhezvételétől számított 30 napon belül kell kifizetniük a bírságot, illetve ugyanennyi idejük van a fellebbezésre is.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!