Baracs

2015.06.09. 15:45

Utcanevek: Baracson három elnevezés akadt fenn a szűrőn

Baracs - A Marx utca, Tanácsház utca és a Sallai utca kap új nevet ha döntésre jut a testület. Megkérdeztük az érintett lakók véleményét. Vegyes képet kaptunk, sokan még nem is tudnak róla.

Horváth László

A Magyarország önkormányzatairól szóló törvény 2013. január elsejei változása óta a huszadik századi önkényuralmi politikai rendszerekre utaló elnevezéseket tilos közterületeknek tartalmaznia – tájékoztatott az üggyel kapcsolatban dr. Horváth Zsolt Baracs jegyzője. A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása felsorolja az összes létező utcanevet, amit megvizsgáltak. Baracson a Marx a Sallai és a Tanácsház utca nevét kell megváltoztatni felsőbb szintű jogszabály miatt.

A képviselőtestület legutóbbi ülésén tárgyalta az ügyet. A község hivatalos honlapján közzétett tájékoztató alapján szeretnék bevonni a lakosságot a közterületek átnevezési eljárásába. Megkérdeztünk néhány lakót az érintett utcákban, ahol nagyon vegyes véleményeket gyűjtöttünk.

Megyesi Sándor a Tanácsház utcában lakik. Nem ért egyet a névváltoztatással, szerinte fontosabb dolgokra is költhetnénk. Fotó: Horváth László

Először a Marx utca elején kopogtattunk. Az új építésű házban népes, családi fürdőzés közben kérdeztük a házigazdát, aki szerint jó döntés a változtatás. A nagymama viszont már markánsabban fogalmazott. Addig hivatalosan nem is költözünk ide – szólt a különvélemény.

Az utca végén lakó fiatalos házaspár nemrégiben települt ide. Nekik mindegy a név, de még nem hallottak a változásról. Szemközt idősebb hölgyet vertünk fel délutáni pihenőjéből. 1963 óta lakik a Marx utcában. Tőle maradhatna. Közép részen újra fiatal anyukával találkozunk, aki egy éve él az utcában, neki is mindegy a név, csak ne kerüljön pénzbe. Ez utóbbi kérdés után szinte mindenki érdeklődött. A tájékoztatás bizony még ez ügyben is lassan ér el a lakókhoz. Fényképpel azonban senki sem mond véleményt – ebben egyöntetű az állásfoglalás.

A Tanácsház utcába is befordultunk, ott is vegyes a névváltoztatás megítélése. A fiatalok többnyire passzívak, az idősek viszont maradnának a megszokott elnevezésnél.

Baracs hivatalos honlapján kérik a lakosságot, hogy a [email protected] e-mail címre, vagy személyesen a Baracsi Közös Önkormányzati Hivatalba juttassák el fenti elnevezések helyetti új elnevezési javaslataikat június 10-én 16.00 óráig, hogy azok a képviselő-testület elé kerülhessenek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!