Baracs

2016.12.30. 15:05

Évbúcsúztató regöléssel, tánccal

Baracs - Hej regö rejtem Subába bújt víg alakok jelentek meg december 27-én, kedden kora este a baracsi hivatal előtti téren. A Baracs Néptáncegyüttes tagjai jöttek regölni.

Horváth László

A népi szokás szerint - ami egészen az ősmagyar sámánok idejéig nyúlik vissza, és révülés közben mondogattak - december 26-tól újévig jártak a regősök házról házra, köszöntve a házak gazdáit, jóságot, bőséget és minden mást kívánva. Ezt a szép hagyományt elevenítették fel a baracsi táncosok énekkel, mókásan átalakított kívánságokkal.

A Baracs Táncegyüttes (jobbról szűrben Suplicz Mihály vezetővel) regöléssel kívánt boldog új esztendőt a falubelieknek Fotó: Horváth László

A népi hiedelem szerint a varázserejű mondókák majd szerencsét hoznak tulajdonosaiknak. Egészség, békesség, bőség, család, az új óvoda megépülése - és még néhány vicces kívánság, mint ropogós, friss barátnő és háromkezű asszony - szerepelt a körben állók közönséglistáján. A regölés utáni vendéglátásnál a táncosok vezetőjétől, Suplicz Mihálytól megtudtuk, több helyen várják még a csapatot. Jövőre pedig éppen húszéves lesz az együttesük. Nem is kívánhatnánk mást stílusosan, mint: Hej regö rejtem, még vagy húsz évig táncos csizmát veregessenek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!