Baracs

2015.08.16. 16:45

Mindenkit Baracs fogad, aki jön, s ő búcsúztat is!

Baracs - Új községpontot avattak a faluban szombaton. Ezentúl mindig augusztus harmadik szombatja lesz az ünnep!

Pekarek János

Maradandó emlékű Falunapot rendeztek augusztus 15-én Baracson. Új helyen: a Liget sori parkban, amelyet éppen erre az ünnepségre alakítottak ki, hosszú és kemény munkával, meglehetős tamáskodás közepette, de sikerrel!

S az új parkban, ami ezentúl a falu új központjaként szolgál majd, új színpadot, s új műalkotásokat avattak fel! Ezek jelentik a község nem csak fizikailag, hanem szellemileg is új középpontját.



Horváth Béla történelemtanár a múltról beszél az avatáson

A komor tekintetű nemzetségfő, akiről a település a nevét kapta, a becslések szerint ezerháromszáz évvel előttünk élhetett ezen a tájon – ha élt. Ahogyan Várai Róbert polgármester a névadó szobrát (ROHO, azaz Rohonczi István alkotása) avató beszédében is mondta: ők, a baracsiak hisznek abban, hogy Baracs vezér létezett, s ezentúl jelképes alakja lesz ő a községnek (a közösségnek), aki visszavárja az elmenőket, és köszönti az érkezőket. Varga Gábor országgyűlési képviselő is gratulált a helybelieknek új és gyönyörű központi parkjukhoz, szimbólumaikhoz, amelyek tíz darab háromméteres, művészien faragott faoszlop képében, az Orion, avagy a Nyilas csillagkép formájában elrendezve veszik körül Baracs szobrát.


Akiért az egész volt: középen Baracs nemzetségfő mellszobra, balra Várai Róbert, Varga Gábor, jobbra Horváth Béla és ROHOFotó: Ady Géza

A Falunap már pénteken elkezdődött a településen: az iskolában kiállítást nyitottak meg a helyhez kötődő alkotásokból, majd megrendezték a Népdalkörök találkozóját.



Brlik Irén (képünkön) gyönyörű koronamásolatot hímzett gyöngyökkel kivarrva a Falunapra!
Fotó: Ady Géza

Másnap délután a Liget sori parkban gyerekműsorral, táncosok és énekesek fellépésével tartott a buli este hatig, amikor átadták Baracs Község Díját Vancsura Józsefnek, Karaszi Lászlóné Vizeli Annának (távollétében), s gratuláltak a közelmúltban Németh László-díjjal kitüntetett baracsi néptánc-pedagógusnak, Czuppon Péternek (párjával, Kuminka Zsuzsával együtt. Átadták a Virágos Baracsért díjakat is: ezeket Garda Istvánné, Kiss Lajosné, Csillag Sándorné, Andics Anna, Vincze Lajosné, Berényi Imréné, Mészáros István, Makóné Zsebeházi Judit, Kocsis Zita, Zsebeháziné Pinke Adél, és Bálint Mihály nyerte.

Az Év Polgárőre Baracson Mosonyi Ferenc lett. Az ünnepségen ott voltak a testvértelepülések küldöttségei is. Az erdélyi Szentegyházáról érkezőket Molnár Tibor alpolgármester vezette. A franciaországi Montois la Montagne-ból érkezetteket Jean Cantalet polgármester vezette.

A történelmi múltról, és a hitről

Ahogyan Horváth Béla történelemtanár is vázolta az ünnepelni egybegyűltek előtt rövid előadásában, voltaképpen senki nem tudja bizonyítani, hogy Baracs vezér, azaz nemzetségfő létezett – ugyanakkor sem képes bebizonyítani senki! Annyi biztos, hogy a XIII. században már baracsi birtokokkal rendelkező királyi szolgálattevőt jutalmaztak nemességgel – tehát a hely, Baracs, addigra már régen létezett. A név valószínűleg török (türk) eredetű. Az biztos, hogy a hely évezredek óta lakott. S ha laktak ott olyanok, akik miatt Baracsnak nevezték el, akkor nekik volt vezérük is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!