Apostag

2014.09.09. 16:35

Apostolok a Ladikon

A Magyar Zarándokút egyik kiemelt pontja lehet a Rohonczi István Apostoli Szoborparkja.

Szabó Szabolcs

A XIX. Ladik keresztény könnyűzenei fesztivál keretében, szeptember 20-án, jövő héten szombaton avatják fel Apostagon Rohonczi ROHO István dunaújvárosi képzőművész új alkotását, az Apostoli Szoborparkot. A tizenkét apostolt megformáló szoborcsoport felállítását Nemzeti Kulturális Alap a köztéri szoborállítási pályázat keretében ötmillió forinttal támogatta. A további szükséges ötmillió forintot pedig a kezdeményezés mellé állt támogatói kör biztosította.

Apostag település - mint neve is utal rá - erős keresztény gyökerekkel rendelkezik. A török dúlás előtt egy jelentős székesegyház állt a mai község területén. A megmaradt korabeli dokumentumok szerint az épület falfestményei mutatták be a híveknek a tizenkét apostolt. Mivel a Magyar Zarándokút érinti a települést, így a község vezetői azt remélik, hogy a szoborcsoport méltó állomáshelyé teheti a település.

A XIX. Ladik fesztivál jövő héten szombaton reggel kilenc órakor ökomenikus istentisztelettel kezdődik az apostagi iskolában, a szoborpark ünnepélyes avatása pedig 16 órakor lesz.

 

Címkék#ladik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!