Állatvilág

2015.03.16. 18:50

Mániákusan harcol a tükörképpel - A madár a végsőkig is elmegy, ha kell, a végkimerülésig küzd

A hirtelen tavasziasra fordult időjárás nem volt hatástalan a természetre, korán kezdődik az idény: megérkezett az első madár ablaktámadási eset bejelentése - írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Tavaszonként rendszeresen érkeznek ilyen bejelentések a civil szervezethez, olyan madarakról, amelyek órákon, de akár napokon keresztül támadják saját tükörképüket autók fényezésén, szélvédőjében és külső visszapillantó tükreiben, illetve épületek ablakában is.

Egy barázdabillegető veszélyes autóközelben.

A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartás, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező" hatása áll.

Mivel a természetben a tükörkép rendkívül ritka, és semmiképpen sem olyan stabil és valósághű, mint az ember készítette tükröződő felületeken, az állatoknak nem volt lehetősége alkalmazkodni ehhez a hatáshoz.

Ablaküvegvédő megoldások: egyszerű ragasztócsíkok és lentebb rémzsinór és rémszemek.

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt madarak (elsősorban hímek) saját tükörképükkel vívott sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az „ellenség" soha nem adja fel, így a madár képes végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő „fajtárs" támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört. Ráadásul a mániákus madarak akár több hétig jelentkező, naponta órákig tartó kopogása, az üveg és az autó összepiszkítása az embereket is zavarhatja. Tehát közös érdek a helyzet felszámolása!

Ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása; a tükröződés csökkentése függönnyel, pléddel; de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór" és bámuló ragadozómadár-arc is. Utóbbi egyrészt egészen jó hatásfokkal riasztja el a madarakat, másrészt az üveg alá helyezve elveszi a helyet a tükörkép kialakulása elől is.

Fotó: MME – Orbán Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!