Állatvilág

2014.02.04. 11:50

Csúcsforgalom van a madáretetőknél

Mezőfalva - Ember és állat egyformán szenved a téli idő viszontagságaitól.

Horváth László

A vadon élő állatok viszont sokkal nehezebb helyzetben vannak, hiszen jobban kiszolgáltatottak a természet erőinek. A fagyok és a hó megjelenésével madaraink is nagyobb figyelmet érdemelnek. A gondoskodásért cserébe olyan közel kerülhetünk hozzájuk, amit más körülmények között nem érhetünk el. Ebben az időszakban fokozottan figyeljünk az etetőkre!

A cinegék sűrűn látogatják a napraforgótányért. Fotó: Horváth László

Akár városban, akár vidéken élünk, sokféle módon segíthetünk. A bonyolult és mutatós madáretetőkön át az egyszerű tálkáig, minden megfelelő lehet, ha széltől és ragadozóktól védett helyen sikerül elhelyezni. A kereskedelemben téli eleség is kapható, ami a hideg túléléséhez szükséges magvakból van összeállítva. A több idővel rendelkezők készíthetnek maguk is csipegetni valót. Fontos! Folyadékra is szüksége van a madaraknak. Ha befagy a víz, cseréljük sűrűbben, így biztosítva az itatást. Faágra felszúrt alma szintén jó a folyadékpótlásra.

Ügyesen elhelyezett, rendszeresen gondozott etetőre hamar odatalálnak kis gondozottjaink. Közben mi is bepillantást nyerhetünk egy olyan világba, ami máskor rejtve marad előttünk. A fotózást kedvelők pedig remek képeket készíthetnek!

A szerző kertjébe közel húszféle madár látogatott el tavaly. A verébtől a cinkén át a nagyobb ragadozókig – mindnek jutott élelem a téli hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!