A sok fürdés sem jó

2020.08.09. 12:00

Mennyit pancsoljon kedvencünk?

A kutya fürdetésének gyakorisága még azok számára sem mindig egyértelmű, akik évek óta együtt élnek az ember legjobb barátjával. Vajon milyen gyakran kerítsünk rá sort? És mivel?

S. Töttő Rita/FEOL

Évente 4-5 alkalomnál nincs szüksége több fürdetésre egy lakásban élő kutyának sem – ez a lényege az ebek csutakolási gyakoriságának. Persze más helyzet az, amikor sárba vagy valami még csúnyább dologba „panírozza” magát a kedves négylábú – olyankor nem kérdés, hogy mindenki közérzetének javulása érdekében szükséges a tisztálkodás, írja cikkében a feol.hu. A túl gyakori fürdetés azonban kiszárítja, korpássá teheti a bőrt, elveszti a természetesen védőréteget, amely láthatatlanul óvja a bőr felületét.

A tisztálkodás a kutya életében is fontos, de ne legyen túl gyakori Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Csutakolás előtt érdemes kikefélni a szőrt, megszüntetni a csomósodásokat, ami egy hosszabb szőrű kutya esetén több helyen is előfordulhat. A fürdetés a legtöbb kutya számára nem tartozik a kedvenc elfoglaltságok közé, ezért érdemes jutalmazással, kedves, nyugtató szavakkal végezni. Gondoskodjunk a csúszásmentességről, hogy biztonságban érezze magát az állat. A fürdetés történjen kutyasamponnal – amely lehet speciálisan hosszú vagy rövid szőrre való, lehet érzékeny bőrű kutyának való és még sokféle. Semmiképpen nem javasolt azonban az emberi használatra szánt változat.

Óvatosan emeljük ki az állatot a zuhany alól vagy fürdőkádból, erre a legjobb megoldás, kisebb testű kutya esetén, ha törölközőbe bugyoláljuk, akkor nem tud kicsúszni. A nagyobb kutya maga fog kiugrani, éppen ezért előtte jó alaposan töröljük szárazra, amennyire lehet. A hajszárítóval bánjunk óvatosan, sose állítsuk forró fokozatra, mert megégethetjük vele a kutya bőrét. Ha kiskorától hozzá van szoktatva, akkor nem fog félni tőle, egyébként nem fogja kedvelni. De nyáron ettől el is lehet tekinteni…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!