Állatvilág

2016.01.12. 17:49

Tizenhatszorosára nőtt a parlagi sasok száma

Tizenhatszorosára nőtt a parlagi sasok és több mint húszszorosára a kerecsensólymok száma mintegy harminc év alatt Magyarországon a madárvédelmi programoknak köszönhetően.

DH-információ

Fejtette ki Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa kedden. A szakértő elmondta, hogy míg parlagi sasból az 1980-as években nagyjából csupán tíz pár és kerecsensólyomból is 10-20 pár élt csak Magyarországon, a madárvédelmi programoknak köszönhetően ma már 160 pár parlagi sas és nagyjából 240 pár kerecsensólyom fészkel ma itt. Orbán Zoltán ezeket az adatokat a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását célzó, az Országos Sasszinkron elnevezésű programmal kapcsolatban említette, amelyet hétvégén rendeznek meg. A szakemberek három nap alatt az ország 18 százalékát lefedve bejárják a sastelelő helyeket és megszámolják a nagyjából 15 ragadozó madárfaj egyedeit. Mint mondta, a tavalyi rendezvényen nagyjából 1000 sast és 8000-nél több egyéb ragadozó madarat számláltak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!