Állatvilág

2015.09.03. 11:14

A nagy pávaszem

Apácatorna - Míg gyerekkoromban gyakran került a szemem elé, manapság már ritkaságszámba megy, hogy találkozhatok a nagy pávaszem (Saturnia pyri) lepkével.

ifj. Vasuta Gábor

Ha valaki randevúzni szeretne vele, legjobban teszi, ha a nyári meleg estéken, a falusi utcákon fa villanypóznákat keres, és körülbelül szemmagasságban végignézi az oszlopokat, ugyanis lepkénket a mesterséges fény meglehetősen vonzza.

Az egyik nyári reggelen szerencsés helyzetben voltam. A falubeliek ismernek, hogy minden élőlény felettébb érdekel, így egy kedves barátom azzal a jó hírrel fogadott, hogy házuk kerítésén egy nagy lepke pihen... Az utóbbi húsz évben két alkalommal láttam, egyszer az Aggteleki-karszton egy éjszakai lepkészés során, és most Apácatornán. Megritkulásának az oka a vegyszerezés.

Egy apácatornai kerítésen pihent a ma már ritkaságszámba menő, hatalmas lepke, a nagy pávaszem
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Kedvelt élőhelyei az elvadult gyümölcsösök, bokros, erdős vidékék, erdőszegélyek, elhagyott parkok, kastélykertek. Európa legnagyobb lepkéje, az elülső szárny szegélyének a hosszúsága 5 7 centiméter. Szárnyainak mindegyikén nagy, feketén gyűrűzött pávaszem található, amelynek nemcsak pupillája, de még szemöldöke is van. A szárnyak szegélye sötétbarna, hullámos drapp középtéri határsáv határolja. Április közepétől június elejéig repül. Kövér zöld hernyójának a teste égszínkék, melyen tüskés szemölcsöket visel.

Igazai hazája Dél-Európa. Védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!