Alap

2015.04.06. 06:34

Könyv a szülőföldről

Alap - Könyvbemutató beszélgetésre invitálta a közelmúltban az alapiakat Méhes Lajosné polgármester Arany János Művelődési Házba.

Gál Sándor

Menyhárt Ferenc - Zsíros Mária: Atyafiságos üdvözlettel! Cecének és minden magyar falunak című szociográfiai könyvének születésének titkaiba nyerhettek bepillantást az érdeklődők.

A beszélgetés moderátora, Szente Tünde szociológus, a Dunaújvárosi Hírlap újságírója volt. A könyv ötletének kipattanásától annak megjelenéséig, fogadtatásáig sok mindenre kért és kapott választ.

A kötet szerzői Zsiros Mária és Menyhárt Ferenc az alapi bemutatón
Fotó: a szerző felvétele

A szerzőktől megtudhattuk, hogy 84 cecei család segítette őket könyvük megírásában azzal, hogy időt szakítottak és elmondták véleményüket az általuk feltett kérdésekkapcsán. Elmondták, hogy ez az anyaggyűjtés - mivel jellemzően a mezőgazdasági munkák szünetében végezték - két éven át tartott. A szerzők az interjúk során szerzett információkat oly módon szintetizálták, hogy abból általános érvényű megállapítások születhessenek, elkerülve ezzel azt, hogy a műben bárkinek a véleménye szó szerint visszaköszönjön.

A könyv elkészítésében közreműködtek a Cecei Általános Iskola tanulói is. Az alsó tagozatosok rajzban, a nyolcadik osztályosok esszében vallottak lakóhelyükhöz való kötődésükről. Az alsósok által készített rajzok mindegyike visszaköszön a könyv borítóján és annak belső oldalain. A gyerekek munkájáról Szabóné Várady Katalin, az iskola igazgatóhelyettese osztotta meg élményeit, tapasztalatait.

A szerzők utaltak arra, hogy ez a könyv, bár ceceiek emlékei, véleményei alapján készült, a felvetett problémák és a kapott válaszok alapján szinte minden magyar faluban, kisvárosban aktuális kérdéseket feszeget és válaszol meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!