JEGYZET

2018.02.15. 06:30

A Leila-sztori

Fenyő Gábor

 

Megkülönböztetett figyelemmel várták a somogyi sportbarátok 2006 telén a téli olimpiát, az akkor húszéves kaposvári Gyenesei Leilát is rajthoz szólították ugyanis a tíz kilométeres klasszikus sífutásban. Ő volt az első, s mindmáig utolsó olyan somogyi sportoló, aki képviselhette a magyar színeket a téli ötkarikás játékokon.

Tudtuk, hogy nem fog világrengető eredményt elérni – már az is nagy szó volt, hogy egyáltalán addig eljutott –, de a mi emberünk volt, akit nagyon tudtunk szeretni.

Csak néhány vetélytársa végzett mögötte – végül a 69. helyen zárt –, ám olyannyira kihajtotta magát, hogy a célban elájult, s kórházba kellett vinni.

Miután Magyarország nem a havas nagyhatalmak közé tartozik, így jobbára külföldön tréningezett. Észt edző irányításával készült a torinói játékokra, s hogy havat lásson – pontosabban azon gyakorolhasson –, rengeteget edzőtáborozott Finnországban és Észtországban.

Torinóból hazatérve aztán sportágat váltott: az olimpikon sífutóból ötkarikás öttusázó lett. Jó döntés volt, hiszen két évvel később a hazai rendezésű világbajnokságon a váltó tagjaként a dobogó legmagasabb fokán állva ünnepelhetett – a somogyi női sportolók közül ő volt a legelső, aki büszkén elmondhatja ezt magáról –, az egyéni versenyben pedig legjobb magyarként hatodik lett, így aztán utazhatott a 2008-as pekingi nyári játékokra is. Villámgyors karriert futott be úgy, hogy a korábbi triatlonos korszakából magával hozta az úszást és a futást, ám a másik három számot – lovaglás, vívás és lövészet – mondhatni teljesen az alapokról kezdte.

A kivételes képességű sportolónő 2014-ben döntött úgy, hogy befejezi a sportpályafutását. Folyamatosan fájdalmai voltak, az orvosok pedig kezdődő gerincsérvet állapítottak meg nála. Egyre kockázatosabbá vált számára az élsport – példának okáért, ha a ló ledobja magáról, annak beláthatatlan következményei lehettek volna –, ezért 2014-ben visszavonult.

Csupán két olyan női sportolónk van, akinek megadatott, hogy egyaránt szerepelhetett téli és nyári ötkarikás játékokon. A másik „úttörő” a nyíregyházi színekben versenyző Kürti Éva volt: 2002-ben, Salt Lake Cityben még bobosként, két évvel később, Athénban pedig nehézatlétaként, súlylökőként és diszkoszvetőként versenyzett, ám nem ért el olyan kimagasló eredményeket, mint Gyenesei Leila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!