olimpia

2021.07.25. 15:10

Tokió: Kovács Zsófia nem elégedett, de döntős összetettben

Remekelt Kovács Zsófia, a DKSE kétszeres Európa-bajnok tornásza, aki 11. helyen került be a tokiói olimpia egyéni összetett döntőjébe 54,732 ponttal.

Morva Dávid

Fotós: Czeglédi Zsolt

A dunaújvárosi tornász az ötkarikás játékok torna selejtezőjében az utolsó csoportban lépett vasárnap a szerekhez két koreai, egy mexikói és egy norvég versenyző társaságában. A kétszeres Európa-bajnok ugrással kezdett, ahol utolsóként mutatkozott be. A DKSE kiválósága az egyéni összetett verseny miatt csak egy ugrást mutatott be, amelyre 14,500 pontot kapott. Ezt követően a felemás korlát következett, amely a világkupa-győztes egyik legerősebb és legkedveltebb szerének számít. A 347-es rajtszámmal induló Kovács szép gyakorlatot adott elő apróbb pontatlanságokkal, a leugrásnál pedig kisebb ellépése és mély érkezése is volt, ezzel együtt 14,433 ponttal zárt, viszont ez a pontszám nem volt elegendő a döntőhöz (14. hely), bár még két tizeddel se maradt el a legjobb nyolctól. Ami a lényeg: a tizenegyedik helyen bejutott az egyéni összetett fináléba, ahol huszonnégy versenyző szerepel. A nők egyéni összetett fináléját csütörtökön rendezik.

Kovács Zsófia: – Mondhatnám azt, hogy az egyik szemem sír, a másik nevet, mivel megvan az összetett döntő, de nincs meg a felemás korlát fináléja. De most közvetlenül a verseny után csak azt tudom mondani, hogy mindkét szemem sír. Nagyon-nagyon szerettük volna a felemás korlát döntőt, mégsem jött össze, és nem tudom, miért. Összességében a verseny előtt egyáltalán nem izgultam, aztán a bemelegítőcsarnokban a pódiumon elfogott az izgalom, akkor az edzőm kellett, hogy kirántson ebből. Most megpróbálom magam túltenni a fele­más korláton és az összetett döntőre koncentrálni. Hétfőn pihenek, igyekszem sétával, filmnézéssel és olvasással feltöltődni, aztán kedden és szerdán már készülök a fináléra.

Trenka János, Kovács Zsófia edzője: – Őszintén bevallom, nem örülünk annyira, hiszen a megítélésem szerint az összetett döntő egy alap volt, itt a felemás korláton döntőbe kellett volna kerülni. A sportban persze nincsen ha, de ha úgy megcsinálja Zsófi a gyakorlatot, ahogy a pódiumedzésen, akkor minden simán megy. Biztos, hogy hat-nyolc tizeddel többet tud, sajnos ennyi bent maradt a gyakorlatban. Nagyon sajnálom Zsófit, rengeteget készült rá, szétszakadt tenyérrel edzett, és mindketten azt reméltük, hogy ott lesz a legjobbak között felemás korláton. El is törött a mécses, a félperces gerendamelegítés még nagyon nem ment, de aztán össze tudta szedni magát. Az összetettet tekintve is bent maradt kb. 1-1,5 pont, remélem, ezen sikerül javítani a döntőben. Most egy nap pihenő következik, hiszen egy hete vagyunk itt, és minden nap edzettünk kétszer, majd kedden és szerdán pedig már készülünk az egyéni összetett döntőre.

Kovács Zsófi a csütörtökön folytatja Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A dunaújvárosi lány most egyedül van

A tokiói olimpián egyedül Kovács Zsófi a képviseli a magyar színeket, pedig a magyar tornasport mindig remekelt az olimpiákon, népes küldöttséggel. Elég csak a szintén dunaújvárosi színekben Sydneyben gyűrűn aranyérmet szerző Csollány Szilveszterre gondolni. De Magyar Zoltán kétszer is aranyérmes volt lovon. Berki Krisztián szerezte az utolsó aranyunkat ugyancsak lovon, 2012-ben Londonban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!